Balkenende en Schröder: ISAF leiden

De Nederlandse en de Duitse regering zijn in principe bereid begin volgend jaar gezamenlijk de leiding te nemen over de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan. Dat hebben premier Balkenende en de Duitse bondskanselier Schröder gisteravond laten weten na afloop van een ontmoeting in Berlijn.

Volgens de Nederlandse premier hebben de twee landen nu ,,een stap in een bepaalde richting'' gedaan. Hij benadrukte dat de parlementen van beide landen nog wel hun goedkeuring moeten geven. Eind november is er een bijeenkomst van de NAVO. Bondskanselier Schröder zei gisteravond dat hij hoopt dat Nederland en Duitsland dan een ,,resultaat dat tevredenstelt'' kunnen presenteren. De beide landen overwegen voor ISAF een deel van het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse Legerkorps uit Münster naar Kabul over te brengen.

Turkije heeft op het ogenblik de leiding over de ISAF-strijdkrachten in Kabul. Dat mandaat loopt tot eind dit jaar, maar zal mogelijk door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties worden verlengd. Duitsland en Nederland werken ook nu al nauw samen in Kabul. De Duitsers dragen zo'n 1.200 man aan ISAF bij, de Nederlanders 225. In totaal zijn er in Afghanistan zo'n 4.400 militairen gestationeerd uit twintig landen.

Aanvankelijk koesterde Nederland twijfels over de vraag of het wel de leiding op zich kon nemen in Kabul, omdat het ook al bij enkele andere vredesoperaties was betrokken. Inmiddels heeft minister Korthals (Defensie) echter aangegeven dat Nederland zijn troepen eind dit jaar uit Macedonië wil terugtrekken, waardoor er meer ruimte zou zijn voor een nieuwe taak in Kabul.

Balkenende dineerde gisteren met Schröder in Berlijn. De Duitse bondskanselier betoonde bij die gelegenheid ook zijn medeleven aan het Nederlandse volk met het overlijden van prins Claus.

De beide regeringsleiders spraken verder nog over de uitbreiding van de Europese Unie. Zij waren het eens dat dit door moet gaan, maar willen wel dat het Europese landbouw- en structuurbeleid wordt hervormd. ,,Als dat intact blijft, ontstaan er problemen'', zei Balkenende.