Wie is John Goossens?

John Goossens (57) is volgens een naaste medewerker een `echte Belg'. Die typering lijkt niet zo gek. De topman van Belgacom werd immers geboren in Belgisch Limburg, maar zijn ouders waren Franstalige Belgen. Goossens is dan ook perfect tweetalig. Bovendien gelooft Goossens in België als federale staat en draagt hij zijn trots in het buitenland uit. Hij is niet toevallig lid van het Belgisch Olympisch Comité. ,,Goossens is ook echt iemand die kan lijden als het imago van België wordt aangetast'', aldus de medewerker.

Het was een van de drijfveren voor Goossens om in 1995 de toppositie bij Belgacom op zich te nemen. België's telecombedrijf kon wel een opknapbeurt gebruiken. Dat wil niet zeggen dat Belgacom volgens Goossens een puur Belgisch bedrijf moet blijven. Vorig jaar was Goossens in beeld als mogelijke nieuwe topman van een combinatie KPN/Belgacom, maar de fusiebesprekingen liepen op niets uit. Ingewijden dichten Goossens een ,,groot ego'' toe, maar zij spreken tegelijk hun waardering uit voor zijn managementcapaciteiten.

De `echte Belg' Goossens is toch vooral een Angelsaksische ondernemer. Dat is het gevolg van zijn Amerikaanse jaren. Na zijn studie commerciële economie in Leuven haalde Goossens aan de New Yorkse Columbia University zijn graad in business administration. Vervolgens werkte hij enkele jaren bij General Motors als coördinator voor de strategische planning. Begin jaren zeventig keerde hij terug naar Europa in verschillende functies voor het Amerikaanse olieconcern Texaco. Vanaf 1990 was hij tweede man bij het Franse Alcatel. Goossens was dan ook geen vreemde meer in de telecomsector, toen hij in 1995 de overstap naar Belgacom maakte.