WAT DOEN DE KINDEREN

Miss Pippi kiezen

Wie is de leukste Pippi Langkous? Op 12 oktober wordt de eerste Miss Pippi-verkiezing gehouden in de Kunsthal Rotterdam. T.g.v. de grootste kinderboekententoonstelling Wonderland zal een deskundige jury o.l.v. Paula Majoor, de stem van Pippi Langkous, beoordelen wie de mooiste, leukste en grappigste Miss Pippi van Nederland is.

Pippi-verkiezing op 12 okt van 15-17u voor kinderen t/m 12 jaar in de Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam. Toegang kinderen t/m 12 jaar €1. Inl 010-4400323.

De Maasman ontmoeten

Al eeuwen zwerft de Maasman langs de oevers van de Maas. Maar heel af en toe laat hij zijn gezicht zien. Op 13 oktober komt de Maasman voor één keer met zijn bootje naar kasteel Ammersoyen. Tijdens een interactieve rondleiding door het kasteel vertelt hij spannende verhalen. Ook zijn er spelletjes waar de kinderen aan mee kunnen doen. De voorstellingen worden doorlopend gegeven tussen 12 en 17u.

Toegang €6, kinderen t/m 12 jaar €5. Inl 073-5949582. Adres Kasteel Ammersoyen: Kasteellaan 7, Ammerzoden.

Naar Cinekid gaan

Acht dagen lang de nieuwste en beste jeugdfilms uit de hele wereld en een selectie van de mooiste tv-programma's. Van 12 t/m 27 oktober is het Cinekidfestival op diverse plaatsen in Amsterdam en onder de titel Cinekid op Locatie ook nog eens in 33 steden verspreid over Nederland. In Amsterdam kan je niet alleen kijken naar films, maar ook meedoen met allerlei workshops, bijvoorbeeld de workshop Video-disco, waarbij je met een computer op muziek van een echte dj kan toveren met beelden die op een groot scherm worden geprojecteerd. Verder zijn er nog workshops achtergrondmuziek maken bij een skatefilm, een videoclip samenstellen, een schepsel kiezen en daarvan een animatiefilm maken. Kleuters kunnen elke ochtend hun eigen verhaal spelen dat wordt opgenomen en daarna vertoond op een groot doek.

Alles over de programmaring vind je op www.cinekid.nl, res en kaartverkoop 020-4272127.

De weg zoeken

Er staan kermisauto's, legerauto's, caravans, personenauto's, brandweerauto's, raceauto's, bussen en vrachtautos's. Honderden miniatuurauto's van verzamelaars zijn nog t/m 27 oktober te bewonderen in het Stedelijk Museum Zutphen en bij die expositie is ook verkeerstraject uitgezet. Bij de balie van het museum wordt een zoek-de-weg-kaart en een veiligheidsgordel met vragenkaarten uitgereikt en vervolgens moeten de weggebruikers op pad.

Vroem, miniatuurauto's van verzamelaars t/m 27 okt in het Stedelijk Museum, Rozengracht 3, Zutphen. De speurtocht is voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Open di t/m vr 11-17u, za en zo 13u30-17u. Inl 0575-516878. Toegang is gratis voor kinderen t/m 12 jaar, begeleiders €2,27.

Wezenmaaltijd etenVan 1810 tot 1910 was het Frans Halsmuseum een weeshuis waar zo'n 100 kinderen woonden. Ze sliepen op zolders en beneden waren de school, woonkamers en eetkamers. Op 15, 16 en 17 oktober staan net als vroeger lange tafels in de eetzaal klaar.

Voor de kinderen (en hun (groot)ouders) aan tafel gaan vertelt een medewerker van het museum over het leven in het weeshuis en de regels (denk aan Kruimeltje), het bestuur, de straffen, maar ook over de leuke kanten van het leven in een weeshuis. Daarna is er een maaltijd met gerechten zoals weeskinderen die ook gegeten hebben: bonensoep en pap. Gelukkig is er ook een pannenkoek toe. Na de maaltijd is er een speurtocht door het museum, waar kinderen van alles te weten komen over de lange geschiedenis van het gebouw. Tot slot kan er nog geknutseld worden.

Wezenmaaltijd, speurtocht en knutselen op 15, 16 en 17 okt van 12-15u in het Frans Halsmuseum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Res kaarten à €12,50 023-5115794.

Moeraswezens vinden

Maak kennis met het Wiedenvrouwtje; ze neemt je mee op een natuurontdektocht in de buurt van natuurgebied De Wieden? Ze gaat op zoek naar moeraswezens, aardmannetjes en andere vreemde wiedenwezens.

Gebruik je ogen, oren, neus, mond en fantasie en je zult de natuur op een hele nieuwe manier ontdekken. Doe we je laarzen en camouflagekleren aan.

Natuurontdektochten op 16 en 23 okt in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten, St. Jansklooster aan de Beulakerwijde. De tochten beginnen om 11u, 13u en 15u en zijn geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Kosten zijn €1,13 voor leden en €1,59 voor niet-leden. Res 0527-246644.

Herfstpret maken

Gratis circusvoorstellingen van Circus Bavaria in de Beekse Bergen bijwonen, een Astronauten Junior Programma volgen in Space Expo, achter de schermen kijken in Madurodam en naar de Gaasterlandse Natuurweek gaan.

Dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden bij diverse musea, kastelen, dierenparken natuurgebieden e.d. in Nederland in de Herfstvakantie. Wie op zoek is naar een speciale kinderactiviteit in de Herfstvakantie met de (klein)kinderen in de leeftijd van 4 t/m 16 jaar kan terecht op de www.kinderpretpagina.nl! Op deze internetsite is een speciale rubriek `Kinderactiviteiten in de Herfstvakantie' gemaakt met circa 100 tips!

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.