Voorkeur Theater

Rose

Twee jaar geleden maakte Henny Orri (77) haar come back met de solo Rose, die ze momenteel herneemt. De oude actrice zit op een houten bank, blijft daar zitten, voor en na de pauze. Af en toe haalt ze iets tevoorschijn een zakdoek, een bril en soms neemt ze een slok water, of twee slokken. Meer mise en scène is er niet. Haar personage, de joodse vrouw Rose, zit sjiwwe; ze rouwt volgens joods ritueel. Voor wie ze rouwt, blijkt allengs. Misschien wel voor de hele twintigste eeuw. Rose is een oude joodse vrouw die ergens op de oude grens van Polen en Rusland werd geboren, het ghetto van Warschau overleefde, daarna de vergeefse reis met een schip vol joden naar Palestina meemaakte en tenslotte in Amerika te wonen kwam, waar ze kinderen kreeg die naar Israël gingen. De Amerikaans-Britse schrijver Martin Sherman paart in zijn monoloog Rose ellende aan een vrijpostige vorm van humor. Hij laat zijn heldin de rampen van de twintigste eeuw herdenken en onthult intussen zowel de diepte- als de hoogtepunten van haar seksleven. Zelfs aan de lichtste lach hangt zwaar en scherp het verdriet. De metamorfose-kunstenaar Henny Orri die voor deze rol werd genomineerd voor de Theo d'Or maakt dat duidelijk door laconiek en toch ernstig te spelen. Ingetogen en toch met een oogje op de vermaak vragende zaal. Woedend en toch d'r schouders ophalend. Keuvelend en toch getuigend.

11 okt Valkenswaard, De Hofnar; 12 okt Tiel, Schouwburg Agnietenhof; 16-20 okt Amsterdam, Nieuwe de la Mar Theater.

Van muizen en mensen;

Regisseur Léon van der Sanden van Het Vervolg bewerkte het boek Van muizen en mensen van John Steinbeck voor toneel. Met sobere middelen portretteert hij de ongewone vriendschap tussen de Amerikaanse landarbeiders George en Lennie - de één bazig, de ander een zwakbegaafde reus - die in huis komen bij een bokser en zijn hitsige vrouw.

12 okt Laren, Singer Theater; 15 okt Capelle a/d IJssel, Isala Theater; 16 okt Den Haag, Theater a/h Spui; 17 okt Rotterdamse Schouwburg; 18 okt Breda, Chassé.

Van Houts/De Ket

Gehaaide persiflages op de modieuze malligheid van deze tijd, door het scherp acterende duo George van Houts en Tom de Ket. Inmiddels vooral bekend als de heren Kanis & Gunnink van de STER, maar tevens bedreven in theaterprogramma's vol absurde logica en spannende wendingen. Veel verkeerde mannen vallen door de mand, en veel grote woorden hebben niets te betekenen.

11 okt Stadsschouwburg Utrecht,

17 okt Markant Uden.

En verder

De grote drie (Rutger de Bekker, Diederik Ebbinge en Remko Vrijdag) t/m 12 okt Oude Luxor Rotterdam, 15, 16 okt De Blauwe Kei Veghel, 17 okt De Hanzehof Zutphen; The Sound of Music (musical) t/m 13 okt Carré Amsterdam, 16 okt t/m 3 nov Oude Luxor Rotterdam; Blok&Steel; met Alexander Balanescu (dansperformance) 11 okt Groningen, Stadsschouwburg 11 okt, 12 okt Den Bosch, Theater Bis; Dik Trom (Jeugdtoneelgroep Wederzijds) 13 okt Amersfoort, Lieve Vrouw, 16 okt Purmerend, Purmarijn.