Voorkeur Bioscopen

One Hour Photo

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een Amerikaanse film die een echte verrassing is. Een verademing. Zo'n film is One Hour Photo, het speelfilmdebuut van videoclipregisseur Mark Romanek. One Hour Photo gaat over een man die in een fotozaak in een warenhuis werkt en zo eenzaam is dat hij de foto's van een van zijn beste klanten dubbel afdrukt en mee naar huis neemt. One Hour Photo is een thriller die van een anticlimax een climax weet te maken. Jammer is dat tegen het einde een simpele verklaring wordt gegeven. Het huwelijk tussen kunst en vermaak dat de film wil sluiten is hier wel heel gelikt. Een andere vondst van One Hour Photo is Robin Williams als hoofdrolspeler. De exuberante Williams is geen acteur aan wie je op het eerste gezicht zou denken voor de rol van grijze muis in een supermarkt. Gelukkig deed Romanek dat wel.

Regie: Mark Romanek. Met: Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan. In 9 bioscopen.

Ja Zuster, Nee Zuster

In zijn tweede bioscoopfilm levert regisseur Pieter Kramer het triomfantelijke bewijs dat het hier wel degelijk kán: een echte grootscheepse Nederlandse filmmusical. Kramer en scenarist Frank Houtappels, die ook samen de toneelbewerking van Ja zuster nee zuster voor het RO-theater schreven, hebben een even vilein als betoverend stramien bedacht voor de `production numbers' de grote muzikale spektakelscènes - in de Primulastraat.

Regie: Pieter Kramer. Met: Loes Luca, Paul R. Kooij, Tjitske Reidinga, Waldemar Torenstra, Paul de Leeuw. In 99 bioscopen.

Lundi matin

Verfilming van roman van de Engelse schrijfster A.S. Byatt door de Amerikaanse regisseur Neil LaBute.

Twee wetenschappers (Gwyneth Paltrow en Aaron Eckhart) worden verliefd op elkaar terwijl ze de affaire van twee dichters in archieven en in een oud kasteel ontdekken.

Ze belanden zelfs in de hotelkamer waar de dichters 125 jaar eerder de nacht doorbrachten.

Regie: Neil LaBute. Met: Gwyneth Paltrow, Aaron Eckhart, Jeremy Northam, Jennifer Ehle. Amsterdam: Pathé Tuschinski. Den Haag: Metropole. Rotterdam: Pathé De Kuip.

En verder

L'Auberge Espagnole in meer dan 10 theaters; Heaven in meer dan 16 theaters; Het Stenen Vlot Amsterdam: Het Ketelhuis. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: Springhaver; Il Mio Viaggio in Italia Amsterdam: Filmmuseum. Nijmegen: Lux; Je Rentre à La Maison Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Breda: Chassé. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden; K-19: The Widowmaker Amsterdam: Pathé de Munt. Breda: Grand Theatre. Groningen: Pathé; Minoes Amsterdam: Het Ketelhuis. Enschede: Alhambra. Nijmegen: Lux.