Voorkeur Beeldende Kunst

Kunst + Religie in Rusland

Vanaf de eerste eeuwen van het christendom zijn in de westerse beeldende kunst talloze voorstellingen gemaakt met een thematiek die is ontleend aan bijbel- en heiligenverhalen. Maar, ofschoon sommige kunstenaars bekend stonden als diepgelovig, is van hun eigen levensovertuiging doorgaans weinig terug te vinden in hun kunst. Pas in de negentiende en twintigste eeuw kwam het er steeds meer op aan in de kunst ook persoonlijke emoties bloot te leggen. Die periode van verandering staat centraal in de tentoonstelling 'Kunst en religie in Rusland' die nu is te zien in het Haags Gemeentemuseum. Afgezien van enkele oudere iconen worden er alleen schilderijen uit de afgelopen twee eeuwen getoond. Vrijwel alle geëxposeerde werken zijn afkomstig uit het Russisch Staatsmuseum in Sint-Petersburg. Ondanks de willekeur die die beperking doet vermoeden, is in de tentoonstelling goed te volgen hoe de omgang van kunstenaars met traditionele christelijke onderwerpen, maar ook met persoonlijk religiositeit en spiritualiteit in de loop der tijd evolueerde. Wat daar typisch Russisch aan is, blijft in het midden. Juist in de loop van de achttiende en negentiende eeuw verlieten Russische schilders de oude traditie van iconenschilderkunst en richtten zij de blik naar het westen. De latere negentiende en de vroege twintigste eeuw brachten werken voort met bijbelse thema's die vooral tekstvastheid en archeologische geloofwaardigheid van het decor na lijken te streven. Daarna lijkt de Russische religieuze kunst vooral een filiaal van de West-Europese.

Kunst en religie in Rusland t/m 5 jan in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u

Michael Tedja

Het werk van Michael Tedja is krachtig, broeierig en zit vol over elkaar buitelende betekenissen. In zijn collages van verknipte tekeningen, verf en vakantiekiekjes in Museum Jan Cunen in Oss probeert hij de hele wereld te vangen .De brutale, zwarte vlakken zuigen de kijker het platte vlak binnen en laten hem rondzwemmen in een aquarium vol met citaten van Public Enemy, het gedachtengoed van Spike Lee en de theorieën van Martin Kippenberger.

Michael Tedja: Het Holarium t/m 20 okt in Museum Jan Cunen, Molenstraat 65, Oss. Di-zo 12u30-16u30. Tevens t/m 25 okt in Stadhuis Hengelo.

Rembrandt in München

Zo'n 90 tekeningen en prenten uit de collectie Staatliche Graphische Sammlungen in München zijn in het Rembrandthuis te zien. De tekeningen die tegenwoordig worden beschouwd als eigenhandige Rembrandts stelen bijna zonder uitzondering de show, zoals een pentekening van een bedlegerige vrouw die de bezoeker peinzend aankijkt. Aardig is het ook te zien hoe Rembrandt tekeningen van leerlingen in zijn atelier corrigeerd.

Rembrandt in München t/m 17 nov in Museum het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4, Amsterdam. Inl 020-5200400 of www.rembrandthuis.nl

Duane Hanson

De Kunsthal in Rotterdam viert zijn tienjarig bestaan onder meer met een beeldententoonstelling van de Amerikaanse Pop Art-kunstenaar Duane Hanson (1925-1996).

De bijna dertig hyperrealistische beelden, die al enige tijd door Europa reizen, lijken op replica's van echte mensen. Niet dat Hanson daarmee het leven wilde dupliceren, hij wilde `menselijke waarden weergeven', zoals hijzelf zei.

Duane Hanson Pop Art Sculpture t/m 24 nov in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

En verder

Noorderlicht, Mundos Creados t/m 24 nov,Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u; Kara Walker t/m 27 okt en Ik en de buitenwereld vlak bij huis. Teken- en prentkunst uit de museumcollectie, 1900-1950 t/m 19 okt, Museum voor Moderne Kunst, Arnhem. Utrechtseweg 87. Di-vrij 10-17u, za-zo 11-17u; Circus Cerny t/m 3 nov op 9 locaties in Rotterdam (o.a. in MAMA, TENT., Mus. Boijmans v. Beuningen en NAI). Inl 010-4330695 of 010-4332511; Spaanse bloemenpracht uit de zeventiende eeuw t/m 14 okt, Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u.