Vliegende dokters Brabant

Zorgverzekeraars CZ en VGZ zetten vanaf maandag in Rosmalen en omgeving een team flying doctors in. Het Medic Support Team (MST), dat voorlopig bestaat uit twee artsen, valt in wanneer een huisarts voor langere tijd ziek wordt of met pensioen gaat zonder dat er een vervanger is.

In Rosmalen en omgeving zijn zo'n 1.400 mensen die momenteel geen huisarts hebben. Tot zes weken na de uitval van een huisarts, zijn de collega's van de arts verantwoordelijk voor de opvang van patiënten. Daarna kan in samenwerking met de regionale huisartsenverenigingen een beroep worden gedaan op het MST. Tot dusverre waren patiënten, wanneer een huisarts voor langere tijd uitviel, aangewezen op de afdeling Spoedeisende Hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Districts Huisartsen Vereniging (DHV) Zuid-Oost Brabant toont zich ,,gematigd positief'' over de vliegende dokters. Directeur T. Bisschops: ,,We zien dit als een uiterst lapmiddel, dat we alleen zullen inzetten als er in een huisartsenpraktijk plotseling helemaal niemand meer is. Er is een tekort aan huisartsen, en gelukkig hebben de zorgverzekeraars dat ook ingezien. We zijn blij dat er iets gebeurt.''

CZ sluit niet uit dat er in de toekomst meer teams van vliegende artsen worden opgericht. ,,Als zich ergens problemen aandienen, gaan we de capaciteit aanpassen'', aldus een woordvoerder.

Omdat het tekort aan huisartsen het schrijnendst is in de provincies Limburg, Brabant en Zeeland, zullen mogelijke nieuwe teams waarschijnlijk daar worden ingezet. Bisschops benadrukt dat het om een tijdelijke oplossing gaat. ,,Dit is een kurk om op te drijven''.

Per praktijk mag het MST niet langer dan een halfjaar ingezet worden. In de tussentijd moet de regionale huisartsenvereniging waaronder de praktijk valt, in samenwerking met de zorgverzekeraars voor een permanente oplossing zorgen. Het MST gaat de verzekeraars waarschijnlijk een miljoen euro per jaar kosten. De woordvoerder van CZ verwacht bovendien dat het project ,,nog járen gaat duren''. Bisschops: ,,Ik vrees dat het hebben van een noodvoorziening zoals dit in de komende jaren noodzakelijk blijft.''