Tel Aviv weer mikpunt van moordaanslag

Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag in Tel Aviv is vandaag een Israëlische vrouw gedood en werden twaalf mensen gewond. Ook de dader vond de dood.

De Palestijn, die een gordel met explosieven droeg, probeerde een bus in te komen bij de Bar Ilan universiteit die door veel studenten wordt gebruikt. Maar de chauffeur en een passagier hielden hem tegen tot alle inzittenden van de bus waren gevlucht, en renden vervolgens ook zelf weg. Daarop blies hij zich op.

In reactie op de laatste zelfmoordaanslag, op 19 september in Tel Aviv, sloeg het Israëlische leger het beleg rondom het hoofdkwartier in Ramallah van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Aan diens isolement, onder andere bedoeld om hem in ballingschap te dwingen, kwam tien dagen later onder zeer zware Amerikaanse druk een einde.

De regering in Jeruzalem had tot vanmiddag nog niet gereageerd op de nieuwe aanslag. Welke groep voor de aanslag verantwoordelijk is, was evenmin bekend. Maar de moslim-extremistische organisatie Hamas heeft wraak gezworen voor de doden die zijn gevallen bij de recente reeks invallen door het Israëlische leger in de Gazastrook.

Het Israëlische leger zette vanochtend die invallen in de Gazastrook voort, waarmee het zegt een einde te willen maken aan de terreuractiviteit van Hamas en Islamitische Jihad die voor veel van de zelfmoordaanslagen verantwoordelijk zijn. Daarbij werden vanochtend twee Palestijnen, 12 en 18 jaar oud, gedood in het vluchtelingenkamp Rafah.

Eerder deze week vielen 14 doden, volgens Palestijnse bronnen allen burgers en volgens Israël althans voor een deel gewapende mannen, bij een dergelijke inval in Khan Yunis.

De Amerikaanse regering heeft zich hierover ,,diep verontrust'' getoond. Maar de Israëlische premier Ariel Sharon prees gisteren tijdens een bezoek aan een legerbasis in het zuiden van het land de militairen die het land verdedigen in ,,een slag tegen de Palestijnse en Arabische terreur''.

In de Palestijnse stad Nablus heeft het leger volgens militaire bronnen het uitgaansverbod opgeheven dat sinds vier maanden van kracht was. De laatste weken werd het niet strikt meer afgedwongen.