Spanje

Macba Collectie

Een foto van dronken toeristes in bloemetjesjurken uit de jaren zestig, de kleuren van Spaanse aarde op de schilderijen van Antoni Tàpies, de chaotische zwartwitte visioenen van Antoni Saura, maar ook de video's van onzekere pubers in Liverpool van Rieneke Dijkstra – dit alles vormt maar een klein deel van de tentoonstelling Collection Macba in het Museum van Hedendaagse Kunst in Barcelona. Drie kunstexperts maakten een keuze uit de collectie van het museum, te beginnen in 1948 toen Catalaanse kunstenaars het tijdschrift Dau al Sert oprichtten met als doel een brug te slaan tussen avantgardistische kunstenaars in de wereld. Getoond worden schilderijen, foto's, video's, documenten, sculpturen en objecten uit de afgelopen vijftig jaar van Spaanse en buitenlandse kunstenaars. Speciale aandacht is er onder meer voor Marcel Broodthaers en voor de journalistieke fotografie uit het blad Time Life.

Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Plaça dels Angels 1. Dag 11-19.30u za 10-20.00u, zo 10-15.00u, t/m 25 nov . Tel 0034 934120810.

Vergeten slachtoffers

De Spaanse Burgeroorlog (1936-39) veroorzaakte de grootste exodus uit de geschiedenis van het schiereiland. In totaal 600.000 personen ontvluchtten de oorlog, van wie 200.000 permanent in het buitenland bleven. Veel vluchtelingen leefden in erbarmelijke omstandigheden in interneringskampen in Frankrijk en 7.000 Spanjaarden kwamen terecht in de concentratiekampen van Dachau en Mauthausen. De expositie Exilio in het Palacio de Cristal, is opgezet als eerbetoon aan al die vrijwel vergeten slachtoffers van de burgeroorlog.

Foto's van kinderen die naar verre opvanglanden werden gestuurd, kampkleding uit Mauthausen, een koffer die in een Frans kamp als wiegje voor een baby werd gebruikt, herinneren aan de persoonlijke tragedie.

Exilio, Palacio de Cristal, Retiro, Madrid. T/m 28 okt.

En verder

Gisele Freund, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Barcelona t/m 3 nov. 0034-933064100; Gaudí-jaar in Barcelona: Gaudí en het Parc Güell, expositie in Parc Güell t/m 31 dec. 00-34932918045.