Silicon Polder haalt 12,5 mln op

Het Silicon Polder Fund – een investeringsfonds dat van oudsher banden heeft met de gebroeders Baan – heeft 12,5 miljoen euro opgehaald voor ondernemingen in de informatietechnologiesector (IT). Het investeringsfonds voor startende en jonge bedrijven verschaft kapitaal en kennis aan ondernemers die software ontwikkelen.

,,Toen wij vorig jaar begonnen dachten we dat we in een half jaar wel genoeg geld zouden hebben, maar dat is tegengevallen', vertelt directeur D. Blom, die afkomstig is van KPN-dochter Planet Internet. ,,Voor september ging het al moeizaam, maar na 11 september was het helemaal moeilijk. En dat terwijl we een een goed track record hebben: van de 22 bedrijven die we hebben geholpen zijn er nog veertien in leven.'

De besloten vennootschap Silicon Polder Fund is namelijk een voortzetting van de gelijknamige stichting, die in 1997 is opgericht met kapitaal van Oikonomos. Oikonomos is het investeringsverhikel van J. Baan, die samen met zijn broer P. Baan aan de wieg en het graf stond van softwarehuis Baan. Blom wil niet zeggen of Oikonomos en Noaber – de stichting van P. Baan – geld hebben gestoken in het fonds: ,,Het gaat om informal investors. Meer zeggen we er niet over. Daarom zijn we ook een besloten vennootschap.'

P. Baan zit in elk geval in de raad van commissarissen, die wordt geleid door oud-minister J. Andriessen (Economische Zaken). Andriessen was eerder bestuurslid van de gelijknamige stichting, die vernoemd is naar Silicon Valley in Californië, de bakermat van de de ICT-industrie. W. van den Brandt, die naast Blom directeur is, komt oorspronkelijk van Baan (nu onderdeel van Invensys).