`Serviërs moeten gaan stemmen'

President Vojislav Koštunica van Joegoslavië, zijn uitdager bij de Servische presidentsverkiezingen van zondag, Miroljub Labus, en het hoofd van de Servische orthodoxe kerk, patriarch Pavle, hebben gisteren de Servische kiezers opgeroepen zondag niet thuis te blijven.

In een gemeenschappelijke verklaring zeiden Koštunica en Labus dat stemmen ,,de morele plicht'' van de burger is. Een te lage opkomst leidt tot ,,chaos en instabiliteit''. Volgens patriarch Pavle is ,,vooruitgang'' zonder democratisch gekozen instituten in Servië niet mogelijk. De verkiezingen zijn ongeldig als minder dan de helft van de kiezers zijn stem uitbrengt. In de eerste ronde was de opkomst maar 56 procent. Na die eerste ronde riep de ultra-nationalist Vojislav Šešelj, die als derde eindigde en die beweerde door fraude te zijn benadeeld, zijn aanhangers op de tweede ronde te boycotten. Šešelj kreeg in die eerste ronde bijna een kwart van de stemmen.