Rabobank gaat kasteel veilen om verlies te beperken

De Rabobank gaat een nog niet voltooid hotel- en horecacomplex in Almere veilen. Met de opbrengst van het complex, ook wel bekend als `het kasteel', hoopt de bank een deel van de verloren miljoenen van de Eemnes-affaire terug te krijgen. De Rabobank liet gisteren weten dat de veiling op 11 november is.

In december vorig jaar werden voor tientallen miljoenen ongedekte leningen verstrekt door de Rabobank in Eemnes. Daarvan werd onder meer een begin gemaakt met de bouw van het kasteel. Met de veiling van het hotel- en horecacomplex hoopt de bank een deel van het geld terug te krijgen. Over een mogelijke of gewenste opbrengst doet een woordvoerder van de Rabobank geen uitspraak.

De veiling komt een week na de mededeling van projectleider E. Constant dat hij zes geldschieters heeft gevonden voor het bouwwerk. Volgens hem hadden de zes gezamenlijk 90 miljoen euro over voor de hervatting van de bouw van het complex. De Rabobank liet weten deze optie niet solide te vinden en het gebouw te willen veilen. ,,Natuurlijk staan we nog steeds open voor oplossingen. Tot één minuut voor aanvang kan de veiling afgeblazen worden.'

Het complex bestaat nu nog slechts uit betonnen muren. De projectleider zei vorige week te verwachten dat het kasteel in de tweede helft van 2004 opengaat.

De vestiging in Eemnes van Rabobank kwam begin dit jaar in opspraak toen bekend werd dat het in de afgelopen jaren leningen had verstrekt, waarvoor de vereiste goedkeuring van het hoofdkantoor ontbrak. De accountants van Rabobank Nederland hadden begin 2001, na hun jaarlijkse controle, al geconstateerd dat het filiaal in Eemnes te risicovolle kredieten had verleend aan ondernemers uit de regio. Het bestuur en toezichthouders van de bank zijn toen tevergeefs gesommeerd door het hoofdkantoor in Utrecht daar iets aan te doen.

De affaire kwam eind 2001 in de schijnwerpers te staan van het hoofdkantoor nadat de algemeen directeur R. Wijnmalen bij een verkeersongeval plotseling om het leven was gekomen. Zijn opvolger, een interim-directeur, liep vervolgens al snel aan tegen de omvangrijke leningen. De bank had ook voor miljoenen euro's uitgeleend aan een Gooische zakenman.