Philips gaat divisie sluiten

Philips gaat voor het eerst in drie jaar weer een divisie opheffen. De verliesgevende tak Componenten, waar onder meer onderdelen voor mobiele telefoons en cd-spelers worden gemaakt, wordt deels van de hand gedaan. Een aantal activiteiten wordt bij andere divisies ondergebracht.

Dit heeft Europa's grootste producent van consumentenelektronica gisteravond bekendgemaakt. Ook de verliesgevende chipdivisie van Philips wordt gesaneerd, maar de precieze invulling van die plannen worden later dit jaar duidelijk.

De reorganisatie bij Componenten, waar de huidige bestuursvoorzitter G. Kleisterlee in 1999 nog de baas was, wordt in slechts drie maanden afgerond en brengt een buitengewone last van 175 miljoen euro met zich mee. De activiteiten die worden verkocht hebben een gezamenlijke omzet van 400 miljoen euro. Daarbij zijn 3.000 medewerkers betrokken. Door de ingreep wil het concern zich meer richten op digitale producten en minder op analoge, die minder lucratief zijn. Philips weet nog niet waar er banen komen te vervallen en hoeveel. De componentendivisie telt 13.500 werknemers in 38 landen. In Nederland werken er bijna 1.100 mensen.

Het hoofdkantoor in de Verenigde Staten (Sunnyvale, Californië) wordt gesloten. De topman van de divisie, de Amerikaan M. Medeiros, verlaat Philips per 1 november. De van Apple afkomstige bestuurder, die pas twee jaar in dienst is, maakt ook deel uit van de groepsraad, het op een na hoogste gremium van het concern. Hij is volgens het concern niet van plan om Californië te verlaten. De Nederlander Th. van Deursen, manager bij de lichtdivisie, gaat de ontmanteling vanuit Eindhoven leiden.

De divisie Componenten kwam vorig jaar bij een omzet van 2,7 miljard euro voor 667 miljoen in het rood. Ook in het tweede kwartaal van dit jaar werd verlies geleden, 55 miljoen euro bij een omzet van 576 miljoen. Met name het bedrijfsonderdeel optical storage, goed voor een derde van de omzet bij Componenten, is verliesgevend. Dit bedrijf, dat onderdelen maakt voor dvd- en cd-spelers, wordt binnen Philips verzelfstandigd, wat eerder al gebeurde met de gezamenlijke fabriek van platte beeldschermen van Philips en LG. Philips kondigde een maand geleden aan opnieuw te gaan ingrijpen bij de divisie Componenten en bij de chipdivisie. De productie van onderdelen voor mobiele telefoons zal van de divisie Componenten naar Halfgeleiders verhuizen.