Pax Americana

,,Als SP hebben we indertijd het ANC en de Sandinisten gesteund. Daar is niets mis mee'', aldus SP-voorman Marijnissen in het artikel `Ik vertrouw de Pax Americana totaal niet' (NRC Handelsblad, 21 september). Het ANC opereerde `indertijd' als een communistische terreurorganisatie die zich niet ontzag om andersdenkenden in martelkampen te `heropvoeden' dan wel te elimineren door middel van de onder anderen door Winnie Mandela gepropageerde `halsband'-methode. Die bestond uit het om de hals van het slachtoffer leggen van een met benzine gevulde autoband die vervolgens in brand werd gestoken.

Het overigens zwaar corrupte Sandinistische regime hield zich onder meer onledig met de grootschalige vervolging, deportatie en uitroeiing van de Miskito-indianen. Met de steun van Marijnissens SP was dus wel degelijk van alles mis.

    • C.B.A. Göllner