Palingkerrie

Bij dit verfijnde vijfde gerecht uit de `oost ontmoet west'-proeverij de enige wijn uit het Verre Oosten, namelijk een witte Châtemp uit 1998 (2542 in de Thaise jaartelling) van de Siam-wijngaarden. Deze frisse wijn gemaakt van de Sémillon-druif smaakt naar exotische kruiden. Als je het niet van tevoren wist, had hij net zo makkelijk uit Frankrijk kunnen komen. Misschien niet zo vreemd, omdat hij in Thailand door een Franse wijnmaker uit de Beaujolais wordt gemaakt.

Verwijder desgewenst het zaad van de chilipepers als u een minder pikante pasta wenst. Week ze 10 minuten in heet water. Giet ze af en doe ze in een blender of keukenmachine. Doe er de rest van de ingrediënten voor de kerriepasta in en draai tot een puree. U zult af en toe moeten stoppen om de inhoud met een pannenlikker van de wanden te schrapen en misschien een beetje water toe te voegen om het pureren te vergemakkelijken. Bewaar de pasta in een afgesloten potje in de koelkast.

Verhit de plantaardige olie in een grote koekenpan of wok. Doe er de kerriepasta in en roerbak een paar minuten. Schep er de stukjes paling door en roerbak een minuut. Schep er de rest van de ingrediënten door en roerbak een paar minuten. Draai het vuur matig, leg er het deksel op en laat circa 5 minuten stoven onder af en toe omscheppen, of tot de paling net gaar is. Dien op.

    • Kim Maclean