Ook Amnesty maant Bulgarije

Gisteren riep de Europese Commissie in haar voortgangsrapport kandidaat-lid Bulgarije op meer te doen om de leefomstandigheden van geestelijk gehandicapten te verbeteren; vandaag kwam Amnesty International met een rapport over dezelfde kwestie.

In het rapport wordt de manier waarop in Bulgarije geestelijk gehandicapten worden behandeld ,,schokkend'' en ,,mensonwaardig'' genoemd. Ze worden ver van de rest van de samenleving opgesloten en aan hun lot overgelaten; ze worden noch door therapeuten, noch door psychiaters, noch door andere artsen behandeld. ,,Wat betreft de materiële en geestelijke omstandigheden zijn psychiatrische instituten de ergste plekken waar mensen worden vastgehouden die we in dit land ooit hebben gezien'', aldus Krasimir Kanev, directeur van het Bulgaarse Helsinki Comité. ,,De omstandigheden in de ergste gevangenis in Bulgarije zijn nog beter dan die in het beste psychiatrische instituut.''

Volgens het rapport worden kinderen met een geestelijke handicap zonder adequate diagnose opgesloten. Ze worden daarna niet meer medisch in de gaten gehouden en er is geen uitzicht op een nieuwe diagnose. De kinderen die er het ergst aan toe zijn worden vaak de hele dag in bed gehouden, zonder speelgoed, georganiseerde activiteit en visuele stimulering. Als volwassenen zijn ze niet meer in staat met anderen te communiceren of zelfstandig iets te doen. In de gestichten worden volwassenen ,,wreed, onmenselijk en denigrerend'' behandeld.

Het grote aantal sterfgevallen door longontsteking, onderkoeling en ondervoeding toont volgens Amnesty aan dat in de instituten gebrek is aan medische zorg, warmte en voedsel.