OM NAAR UIT TE KIJKEN

MUZIEK

Rotterdamse Muziek

Het Festival Rotterdamse Muziek presenteert Rotterdam als een stad met een belangwekkende muziekhistorie . De laatste decennia werkten er wereldberoemde dirigenten als Simon Rattle en Valery Gergjev. Maar ook vroeger was er muziek met componisten en dirigenten die er werden geboren of er woonden. Het festival brengt muziek van toen en van nu, zoals van Hans Koolmees en Peter Jan Wagemans, verder jazz en cross-over.

Festival Rotterdamse muziek in Doelen en Lantaarn/Venster 17 t/m 20 okt. Inl. en res 010-2171717.

POP

The Vines

De toekomst van de rockmuziek dient zich aan, juichen zij die The Vines al eens hebben gezien. Debuutalbum Highly Evolved van het Australische viertal voedt het gerucht dat hier de perfecte kruising tussen Beatles en Nirvana zou kunnen zijn ontstaan. The Vines maken ruige en toch melodieuze popliedjes met invloeden van de `klassieke' pop.

10 okt Melkweg, Amsterdam.

DANS

Romeo en Julia

In het kader van de Nederlandse Dansweek herneemt het Nationale Ballet Romeo en Julia. In deze romantische klassieker (1967/1991) haalt choreograaf Rudi Van Dantzig alles uit de kast: gevechten, hofdansen, grote straatscènes en natuurlijk liefdesduetten. Deze keer treden drie nieuwe Julia's en vijf nieuwe Romeo's aan. Het nieuwe Holland Symponia begeleidt het ballet met de muziek van Sergej Prokovjev.

T/m 31 okt in Muziektheater Amsterdam. Inl 020-6255455.

MUSICAL

Frank Sinatra

Sinatra, that's life! Leven en werken van Frank Sinatra, met een groot aantal songs uit 's mans repertoire en een script van Nederlandse makelij. De hoofdrol wordt gezongen en gespeeld door acteur Hein van der Heijden, en cineast Frans Weisz heeft de voorstelling geregisseerd, naar een idee van producent Cor Franc die eerder soortgelijke bio-musicals maakte over Broadway-groten als Cole Porter, Larry Hart en Irving Berlin. Première: 12/10 in `t Spant, Bussum; tournee t/m maart. Inl. (0900) 3005000, www.immgroep.nl

BEELDENDE KUNST

Jake en Dinos Chapman

In het werk van Jake en Dinos Chapman, de broers die samen met Damien Hirst en Tracey Emin tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Young British Art gerekend worden, draait het om seks en geweld. Op hun eerste solo-expositie, in het Groninger Museum, zal een groot aantal tekeningen, etsen en sculpturen te zien zijn en ook het werk Hell, een apocalyptisch landschap met op Duitse concentratiekampen geïnspireerde gruweltaferelen.

Jake en Dinos Chapman. Groninger Museum, Museumeiland 1, 13 okt t/m 5 jan, di t/m zo 10-17u.