NS schrapt 350 banen op hoofdkantoor

De Nederlandse Spoorwegen willen 350 banen schrappen op het hoofdkantoor. Dit is het gevolg van bezuinigingen in het kader van operatie `Aida', die de financiële situatie van de NS moeten verbeteren.

Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. De komende maanden volgen nog twee bezuinigingsrondes.

Met deze eerste ontslagronde spaart NS ongeveer 40 miljoen euro uit. Het gaat om medewerkers van personeelszaken en corporate communications. De komende maanden volgen nog bezuinigingen op `productie ondersteuning', logistiek en de ondersteunende afdelingen van de treinddiensten. Op het treinpersoneel, onder andere conducteurs en machinisten, wordt niet bezuinigd. Daaraan heeft NS nog steeds een tekort. Eind februari 2003 wil de directie Aida afgerond hebben.

De NS sluit gedwongen ontslagen niet uit. Ongeveer eenderde van het totale aantal arbeidsplaatsen dat verloren gaat wordt bereikt door vacatures niet meer op te vullen en minder mensen in te huren.

Bestuurder Andries van den Berg van FNV Bondgenoten noemt het aantal banen dat NS wil schrappen ,,schokkend hoog'. ,,Er zijn nu 1.100 banen bekeken, waarvan er 350 weg moeten. In totaal zijn er ongeveer 7000 indirecte banen bij NS op een totaal van 21.000 werknemers. Als je die berekening doortrekt, zouden er uiteindelijk meer dan 2000 banen moeten vervallen. Dat zal zijn weerslag hebben op de sociale verhoudingen binnen dit bedrijf', zegt hij.

Van den Berg ziet de bezuinigingen als een voorbode van ,,een hele grote inkrimping van het bedrijf'. Onlangs werd bekend dat NS niet biedt op de lijn Oldenzaal-Zutphen, één van de `onrendabele' treindiensten die de komende jaren openbaar aanbesteed zal worden. Volgens Van den Berg wil NS van al deze diensten af om uiteindelijk alleen het `kernnet' en de Hoge Snelheids Lijn over te houden. ,,Het lijkt wel of NS twintig procent van het sporennet niet meer interessant vindt', zegt hij. NS noemt deze bewering ,,absolute onzin'.

Het valt FNV Bondgenoten bovendien tegen, dat er bij NS ,,jaren niet naar het functioneren van de ondersteunende diensten is gekeken' en nu ineens zoveel arbeidsplaatsen wegmoeten. ,,Bezuinigingen hadden een continu proces moeten zijn. Nu reken je heel veel mensen af op het feit dat je het erop hebt laten aankomen', zegt Van den Berg. Komende week gaan de bonden samen met de ondernemingsraden van NS over de voorstellen praten. ,,Er kunnen ernstige conflicten ontstaan de komende maanden', zegt Van den Berg.

NS zegt in een reactie dat mogelijk meer banen moeten verdwijnen, maar ook minder.