Nobelprijs literatuur voor Kertész

De Hongaarse schrijver Imre Kertész (1929) heeft de 95ste Nobelprijs voor Literatuur gewonnen voor zijn werk ,,dat de broze ervaring van het individu hooghoudt tegen de barbaarse willekeur van de geschiedenis''. Dit heeft de Zweedse Academie van Wetenschappen vanmiddag bekendgemaakt.

Imre Kertész, die samen met zijn landgenoot György Konrád vaak genoemd werd als belangrijke kandidaat, is de eerste Hongaar die de grootste literaire prijs (ruim 1,1 miljoen euro) wint. In een gesprek met deze krant zei Kertész in 1999: ,,Internationaal word ik overladen met prijzen, maar hier in Hongarije maak ik geen deel uit van de literaire wereld. Dat is omdat ik het spelletje nooit heb willen meespelen. De spelregels zijn hier sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog eigenlijk nooit veranderd. Die bepalen dat je Hongarije moet zien als een slachtoffer van de geschiedenis dat geen enkele verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor zijn eigen daden.''

De joodse Hongaar Kertész werd geboren in Boedapest en op zijn vijftiende jaar gedeporteerd naar Auschwitz. Hij kreeg grote bekendheid met romans als Onbepaald door het lot (1975), Het fiasco (1988) en Kaddisj voor een niet-geboren kind (1999). Zijn Nederlandse uitgever Chris ten Kate (Van Gennep) meldt vanaf de boekenbeurs in Frankfurt dat bijna al Kertész' boeken leverbaar zijn.

De 73-jarige schrijver werkt in Berlijn aan een nieuw boek; er wordt verwacht dat hij vandaag of morgen zijn opwachting maakt op de Buchmesse.

Kertész: pagina 11