Microsoft: systeem licenties te moeilijk

Microsoft geeft toe dat het bij de introductie van een nieuw, omstreden licentiesysteem fouten heeft gemaakt. Daardoor zijn klanten opgezadeld met hogere kosten voor software van de Amerikaanse onderneming. Bestuursvoorzitter Steve Ballmer erkende de fouten gisteren tijdens een bijeenkomst in San Francisco. Hij beloofde snel beterschap.

Microsoft veroorzaakte vorig jaar veel ophef met een nieuw licentiesysteem. Het `eeuwige gebruiksrecht' dat normaliter op software rust werd door Microsoft afgeschaft. Daarvoor in de plaats werden klanten voor een keuze gesteld: ververs de software geregeld tegen betaling òf koop later geheel nieuwe software maar tegen een hogere prijs. Een van deze keuzes wordt vervolgens contractueel vastgelegd.

Het systeem, volgens critici opgezet om klantentrouw af te dwingen, stuitte wereldwijd op veel verzet. In Nederland kwam de Netwerk Gebruikersgroep Nederland, die 3.700 leden telt, tegen het licentiesysteem in opstand omdat het forse prijsverhogingen in de hand zou werken. Microsoft zette ondanks de weerstand het systeem twee maanden geleden door.

Ballmer verklaarde gisteren tegenover analisten dat het systeem voor veel onrust heeft gezorgd onder klanten, die het systeem vaak niet begrijpen. Het systeem zal daarom worden vereenvoudigd. Microsoft overweegt vooral voor overheden, scholen en studenten uitzonderingen te maken. Ook voor mensen met meer dan een computer thuis zal Microsoft zich mogelijk soepeler opstellen. Die moeten nu voor elke computer een licentie kopen, terwijl voorheen een licentie kon worden gebruikt voor meerdere pc's.