Italië uitgeschakeld op het WK volleybal

Drievoudig wereldkampioen Italië is gisteren in de kwartfinales van het wereldkampioenschap volleybal in Argentinië uitgeschakeld. Brazilië versloeg in een thriller van vijf sets de titelfavoriet: 3-2.

Gastland Argentinië kon de hooggespannen verwachtingen van het thuispubliek niet waarmaken tegen Frankrijk. Het spectalucaire duel eindigde in 3-1 voor de Fransen waardoor de Argentijnen niet meer meedoen om de prijzen.

De tweede andere halve finalisten zijn Joegoslavië en Rusland. Olympisch kampioen Joegoslavië schakelde in drie sets Portugal uit. Rusland, eerder dit jaar winnaar van de World League, had geen genade met Griekenland: 3-0.

Brazilië treft vandaag in de halve finale Joegoslavië. Morgen staat de andere semi-finale tussen Rusland en Frankrijk op het programma.

Brazilië, dat het hele toernooi al overtuigend speelt en in de tweede ronde het Nederlands team met 3-0 overklaste, nam in de kwartfinale tegen Italië een voorsprong van 2-0. Daarna vocht de titelverdediger zich terug in de wedstrijd. De van een blessure herstelde aanvaller Samuele Papi bracht het vuur weer in de ploeg. Een vijfde set moest de beslissing brengen. Daarin waren de atletische Brazilianen net iets beter: 15-13.

Frankrijk kwam er in de eerste set tegen Argentinië niet aan te pas. Het gastland, aangespoord door een uitbundig publiek in een uitpuilend stadion, gunde de Fransen slechts 14 puntjes. Daarna nam Frankrijk het initiatief in de wedstrijd over en liet bij tijd en wijle meesterlijk volleybal zien. Het team verloor wel zijn aanvoerder Dominique Daquin, die in de laatste set het veld afmoest met een zware knieblessure.

Joegoslavië won zijn kwartfinale vrij eenvoudig van Portugal in drie sets. Het werd 25-20, 25-23 en 25-16 voor de olympisch kampioen van Sydney. De volleyballers van Griekenland kwamen tegen de Russen kwaliteit tekort. Rusland, dit jaar al winnaar van de World League, had eveneens maar drie sets nodig: 25-22, 25-22 en 25-21.