Iran wreekt zich via CNN op VS

Iran heeft CNN-sterverslaggever Christiane Amanpour een visum geweigerd uit wraak voor de hindernissen die de Amerikaanse immigratieautoriteiten Iraanse burgers in de weg leggen. Amanpour wilde de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, begeleiden tijdens diens bezoek aan Teheran, maar moest in Koeweit achterblijven. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharrazi, zei gisteren het ,,normaal'' te vinden dat Amanpour (die overigens zelf half Brits half Iraans is maar wel het gezicht is van het Amerikaanse CNN) geen visum kreeg. ,,Sommige Iraanse journalisten en kunstenaars, onder wie filmmaker Abbas Kiarostami, werd een Amerikaans visum geweigerd of ze moesten maandenlang op een beslissing wachten'', zei Kharrazi op een persconferentie met Straw. ,,Wij houden daarmee natuurlijk rekening.''

Na de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington door Al-Qaeda van de moslim-extremist Osama bin Laden hebben de Amerikaanse autoriteiten de visumeisen aanzienlijk verscherpt, met name voor burgers van landen op hun lijst van terroristische staten, zoals Iran, en van islamitische landen meer in het algemeen. Als gevolg daarvan kreeg Kiarostami deze maand niet tijdig een visum om een filmfestival te kunnen bijwonen.

Maar Kiarostami is lang niet de enige: de Iraanse ex-keizerin Farah Diba, weduwe van de in 1979 verdreven sjah, klaagde bij voorbeeld tegenover het Egyptische Al-Ahram Weekly over de problemen die haar tegenwoordig bij bezoeken aan de VS in de weg worden gelegd. In het Egyptische paspoort van Farah Diba, dat op zichzelf al verdenkingen wekt, zoals Al-Ahram Weekly schrijft, staat dat zij in Teheran is geboren, ,,in het land van Satan, wat de verdenkingen alleen aanscherpt''.

Pro-democratische activisten in Turkije vestigden deze week ,, met diepe verbijstering'' de aandacht op de Amerikaanse weigering om de – seculiere – Turkse ex-politiek gevangene dr Haluk Gerger toe te laten. Toen deze op 1 oktober op een New-Yorkse luchthaven arriveerde, kreeg hij te horen dat zijn in 1999 afgegeven en voor tien jaar geldende visum was geannuleerd, en werd hij onmiddellijk naar München teruggestuurd, aldus een open brief van het Initiatief voor Vrijheid van Meningsuiting in Istanbul aan de Amerikaanse ambassadeur in Ankara. Gerger is een van de oprichters van de Turkse Associatie voor de Mensenrechten en scherp criticus van de Turkse politiek jegens de Koerden.