Invallen bij Shell en ExxonMobil

De Europese Commissie voor Concurrentie heeft invallen gedaan bij de olieconcerns Shell en ExxonMobil en het Duitse chemieconcern Bayer. De bedrijven worden verdacht van prijsafspraken.

Het maken van prijsafspraken is verboden volgens de Europese mededingingswet. Bij Shell en ExxonMobil zou het onderzoek zich toespitsen op bitumen. Het product wordt gemaakt door olieraffinaderijen en, verwerkt in asfalt, toegepast in bijvoorbeeld wegen in dakbedekkingen. In 2000 hebben in Europa twintig bedrijven 95 procent van alle bitumen verkocht. De commissie heeft een inval gedaan bij een Shell-bedrijf in Capelle aan den IJssel. Ook bedrijven in België, Luxemburg, Spanje en Portugal werden bezocht.

ExxonMobil bevestigde gisteren dat ambtenaren van de Europese Commissie voor Concurrentie begin deze week het Europese hoofdkantoor in Hamburg waren binnengevallen. ,,Ze hebben geen documenten meegenomen. Ze hebben kopieën gemaakt'', aldus een woordvoerder van het bedrijf. Wat de reden van de onaangekondigde inval was, wilde ze niet zeggen.

Bij Bayer zou het gaan om afspraken omtrent rubberchemicaliën, die worden toegepast in autobanden. Ook de afdeling rubberchemicaliën van het Amerikaanse bedrijf Crompton wordt inmiddels doorgelicht door mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Europees commissaris Mario Monti heeft het bestrijden van kartels tot een van zijn prioriteiten gemaakt. Hij heeft kartels al eens de ,,kankers'' van de economie genoemd.

Vorig jaar legde de commissie voor een totaal van 1,8 miljard euro aan boetes op aan veertig kartels. De komende maanden worden waarschijnlijk nog eens zes kartels beboet. De afgelopen jaren zijn boetes opgelegd aan de Nederlandse bedrijven Akzo Nobel (prijsafspraken rondom monochlooracetaat) en Cerestar Bioproducts (citroenzuur).

Ook het Duitse BASF (vitamines), het Zwitserse Clariant (monochlooracetaat) en het Franse TotalFinaElf (monochlooracetaat) zijn beboet.

De hoogste boete is opgelegd aan het Zwitserse chemie- en farmacieconcern Hoffmann-La Roche, voor kartels omtrent vitamines en citroenzuur. Het bedrijf maakte vandaag bekend hiervoor nog eens 810 miljoen dollar te reserveren voor rechtszaken die met deze zaken te maken hebben.

In totaal heeft het bedrijf nu circa 3 miljard euro opzij gezet voor het afhandelen van de kartelzaken. Volgens analisten komt de extra voorziening die Roche vandaag aankondigt totaal onverwacht. Topman Franz Humer wilde niet bevestigen of het de laatste voorziening is. ,,Het zal in ieder geval de winst beïnvloeden'', zei hij.

Het Nederlandse chemieconcern DSM kocht de bekritiseerde vitamine-tak van Roche onlangs voor 2,25 miljard euro. DSM maakte toen bekend dat de claims in verband met de kartelzaken bij Roche blijven liggen.