Hirsi Ali weerspreekt aantijging

Ayaan Hirsi Ali, de Somalische politicologe die om haar uitspraken over de islam met de dood is bedreigd, is ,,geschokt'' door de suggestie in Vrij Nederland van deze week dat zij bedreigingen zou hebben verzonnen. Dit heeft Hirsi Ali gistermiddag vanaf haar schuiladres in het buitenland telefonisch tegen deze krant gezegd. ,,De jongens die in het artikel over mijn vader praten, kén ik niet eens.'' Voor het eerst sinds berichten over haar doodsbedreigingen bekend werden heeft Hirsi Ali gisteren de openbaarheid gezocht. Zij liet ook een verklaring voorlezen in Netwerk en las deze zelf via de telefoon voor in het programma Barend en Van Dorp.

Onder de verscheidene bedreigingen die Hirsi Ali de afgelopen maand ontving, zijn uitlatingen daarover van haar vader als meest verontrustend opgevat door de inlichtingendienst AIVD en de politie. Vrij Nederland veronderstelt dat Hirsi Ali als eerste over deze uitlatingen heeft verteld. Het weekblad voert vervolgens bronnen op die ontkennen dat zij met haar vader over bedreigingen sprak.

Een van hen, de Somalische student Rashid Omar, presenteerde zich gisteren desgevraagd als `een clanlid' van Hirsi Ali. Hij zegt de vader van Hirsi Ali gesproken te hebben. Hirsi Ali benadrukt dat ze uit een hoge Somalische clan afkomstig is. Dat is er volgens haar de oorzaak van dat Somaliërs haar nu onder druk zetten. ,,Via ontkenning en desinformatie moet een imago over mij gecreëerd worden dat hun imago redt.'' Dat zij haar clan door haar kritiek op de islam `voor schut' zet, verklaart volgens haar ook dat haar vader in zijn woonplaats Londen veel telefoontjes over dreigementen kreeg. ,,Hij moest zijn dochter tot de orde roepen. Zo gaat dat in onze cultuur. Men begint bij de vader en als die niet ingrijpt ondernemen anderen actie. Dus wat mijn vader zei, heb ik zeer serieus genomen.''

VN vermeldt niet dat de belangrijkste bron voor de uitingen van de vader niet Hirsi Ali zelf, maar de VPRO-documentairemaakster Karin Schagen is. Zij voerde 15 september een lang telefoongesprek met Hirsi Ali's vader, waarin hij volgens haar onder meer over zijn dochter zei: ,,She is in danger of being assassinated.'' Schagen heeft dit aan Hirsi Ali verteld, waarna zij `op aandringen van verscheidene mensen' aangifte is gaan doen. ,,Mijn aangifte was allesbehalve hysterisch. Ik ging er eigenlijk vanuit dat die aangifte op de grote hoop zou komen. Maar plotseling nam de politie het heel ernstig.''

Ook Karin Schagen is door de politie uitvoerig gehoord. ,,Ik heb daarna niets anders gedaan dan het volgen van de instructies van de politie'', zegt Hirsi Ali, ,,en die van de particuliere lijfwachten die kort daarna voor me zijn ingehuurd door mijn werkgever.'' Dat is de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijke bureau van de PvdA. Directeur Paul Kalma zei gisteren dat de AIVD hem al die tijd duidelijk maakte ,,de zaak zeer ernstig'' op te nemen. De AIVD zelf bevestigde dat gisteren opnieuw.

Kalma heeft inmiddels bekendgemaakt dat voor Hirsi Ali de stichting `Fonds Ayaan' is opgericht, waarin verschillende organisaties en personen die eerder afzonderlijk geld voor haar inzamelden, nu samenwerken. Het fonds moet het de politicologe mogelijk maken voor langere tijd in het buitenland ,,tot rust te komen en door te blijven schrijven'' over haar kritische standpunten over de positie van vrouwen binnen de islam.

    • Margriet Oostveen