GALERIE

Michiel Hogenboom

De schilderijen van Michiel Hogenboom worden bevolkt door stoere mannen. In een fotorealistische stijl schildert hij vissers die hun vangst tonen, of trotse plattelandsmacho's die de toeschouwer vanonder hun petjes strak aankijken. Voor zijn nieuwste serie `Artificial moonlight' zette de kunstenaar zijn onderzoek naar mannelijke vrijetijdsbestedingen voort en portretteerde hij weekend-jagers en hobby-militairen. Geïnspireerd door de schutterstukken van het Frans Halsmuseum in zijn woonplaats Haarlem maakte Hogenboom voor het eerst ook enkele groepsportretten.

Artificial moonlight. Schilderijen van Michiel Hogenboom. Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. 12 okt t/m 13 nov, wo t/m za 12u30-17u30.

Désirée Dolron

De documentaire fotoserie Te dí todos mis sueños is het verslag van een reis die de Nederlandse kunstenaar Désiree Dolron eerder dit jaar naar Cuba maakte. Rode draad door de reportage vormt de alom aanwezige Fidel Castro, wiens portret op vele straathoeken en in menig interieur terug te vinden is. Dolrons foto's laten een land zien waar de tijd sinds de revolutie stil lijkt te hebben gestaan. Haar melancholieke serie toont de armoede, maar ook de trots van de eilandbewoners en raakt de kern van het Cubaanse bestaan.

Cuba Te dí todos mis sueños. Foto's van Désirée Dolron. Loerakker Galerie, Keizersgracht 380, Amsterdam. T/m 3 nov, wo t/m za 13-17u30.

Axel Hütte

Samen met internationaal bekende Duitse fotografen als Andreas Gursky, Thomas Ruff en Thomas Struth behoort Axel Hütte tot de generatie kunstenaars die uit de klas van Bernd Becher aan de academie in Düsseldorf is voortgekomen. Hütte kreeg bekendheid met zijn foto's van het stedelijke landschap - beelden van bedrijfsterreinen, metrostations en bruggen - maar is zich de laatste jaren steeds meer bezig gaan houden met het vastleggen van de ongerepte natuur. Hij maakte reizen naar alle continenten en fotografeerde oerwouden, bamboebossen en andere dunbevolkte gebieden. Mensen komen in de verstilde, haast schilderkunstige foto's van Hütte nooit voor.

Fotowerken van Axel Hütte. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. T/m 2 nov, di t/m za 13-18u.

Cornelie Tollens

Met hun decadente uitstraling en hun gelikte esthetiek zouden de foto's van Cornelie Tollens niet misstaan in een glossy modetijdschrift. Tegen een achtergrond van luxueuze Parijse appartementen en dure auto's fotografeert Tollens beeldschone dames met glimmende lippen, lange benen en hoge hakken. Maar al die uiterlijke schijn is bedrieglijk, zo blijkt wanneer je de beelden beter bekijkt.

Dan zie je dat een roze uitgestoken tong eigenlijk een bloemblaadje is, en dat uit het kanten ondergoed van de modellen garnalen kruipen.

Weird Nature. Foto's van Cornelie Tollens. Reflex Modern Art Gallery, Weteringschans 79a, Amsterdam. T/m 16 nov, di t/m za 11-18u.

Paul van Dongen

De drie monumentale etsen die Paul van Dongen in Galerie De Praktijk exposeert, herinneren aan de prenten van Goltzius of aan oude anatomische tekeningen. De gespierde lichamen van de levensgrote mannen zijn munitieus in beeld gebracht.

Van Dongen gebruikt steeds zijn eigen lichaam als model en tekent zichzelf terwijl hij op een spiegel staat. Door het onderaanzicht lijken de figuren achterover te vallen in een lege ruimte.

Naast deze arbeidsintensieve etsen laat de kunstenaar ook enkele aquarellen zien van naakten en schedels.

Vallen. Etsen en aquarellen van Paul van Dongen. Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. 12 okt t/m 13 nov, wo t/m za 13-18u.

En verder

Schilderijen van Giovanni Dalessi t/m 6 nov in The Living Room, Fokke Simonszstraat 10, Amsterdam; schilderijen van Annemiek de Beer t/m 3 nov in Galerie van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; beelden en tekeningen van David Vandekop t/m 6 nov in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; beelden, tekeningen en fotowerken van Karin Arink t/m 27 okt in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem.