Frankrijk

Constable

Delacroix noemde hem `de vader van onze landschapsschool'. De invloed van de Engelse schilder John Constable (1776-1837) op de Europese schilderkunst en in het bijzonder op de School van Barbizon, was immens. Met Turner bereikte hij het hoogtepunt van de landschapsschilderkunst van de eerste helft van de XIXe eeuw. Constable maakte talrijke ontwerpen voordat hij zich op het definitieve schilderij stortte. En het zijn juist deze kleine ontwerpen (heel talrijk op de tentoonstelling) die voor meesterwerken van de abstract lyrische kunst kunnen doorgaan. Constable geldt dan ook als een van de grondleggers van de moderne landschapsschilderkunst. Toch werd er nooit een grote overzichtstentoonstelling aan hem gewijd in Frankrijk. Nu is het dan eindelijk zover. De werken werden geselecteerd door een van de belangrijkste Britse schilders van het ogenblik, Lucian Freud (1922), kleinzoon van Sigmund Freud. Deze legde het accent op minder bekende aspecten van Constable's werk, met name zijn schetsen en zijn portretten.

Constable t/m 13 jan dag beh di 10-20u, woe 10-22u, inl 0033-144131717, res 0033-892684694 en www.rmn.fr/constable

Laszlo/Lubitsch

Oorspronkelijk was het een stuk, De parfumwinkel, van de Hongaarse auteur Miklos Laszlo. Ernst Lubitsch maakte er een film van, The shop around the corner, een meesterwerk van de bloeitijd van de Amerikaanse komedie. Jean-Jacques Zilbermann en Evelyne Fallot inspireerden zich op de film om er weer een stuk van te maken: La boutique au coin de la rue dat vorig seizoen 5 Molières (de Franse toneelprijs) in de wacht sleepte. Het stuk, over Monsieur Matutschek, zijn bediendes en zijn boetiek op de hoek van de rue Balta en de rue Andrassy in het Budapest van 1930 is weer terug in het Théâtre Montparnasse. Een traditionele, pikante en subtiele komedie; ongetwijfeld een van de charmantste stukken die er op het ogenblik in Parijs te zien is.

La boutique au coin de la rue v.o.t. in het Théâtre du Montparnasse te Parijs, inl 0033-143227774.

En verder

4.48 Psychose, een stuk van Sarah Kane in een regie van Claude Régie en met Isabelle Huppert in de hoofdrol t/m 9 nov in het Théâtre Bouffes du Nord te Parijs (0033-140282840); Knock een stuk van Jules Romain met Fabrice Luchini in de titelrol t/m 23 nov in het Théâtre Louis Jouvet-Athénée in Parijs (0033-153051919).