Fors herstel koers banken in Duitsland

Geruststellende woorden van Duitse topbankiers over de toestand van de Duitse banken hadden vandaag effect. Op de beurs van Frankfurt stegen vanmorgen de koersen van de banken fors.

De laatste tijd zwellen de geruchten over een liquiditeitscrisis bij de grote Duitse banken aan. Sommige zouden al niet meer aan hun verplichting voor kapitaaldekking voldoen. Gisteren nog zei topman Klaus-Peter Müller van Commerzbank dat zijn bank zich in een ,,zeer ernstige toestand'' bevindt. Hij waarschuwde voor een zichzelf vervullende profetie.

Toch ontkennen Duitse topbankiers om het hardst dat de forse koersverliezen van de afgelopen tijd de voorbode zijn van `Japanse toestanden', waar de banken met een reusachtige berg oninbare leningen opgescheept zitten. De vergelijking met Japan is ,,volslagen overtrokken'', zei Müller van Commerzbank gisteren in een vraaggesprek met het Duitse Handelsblatt.

Ook topman Bernd Fahrholz van Dresdner Bank bezwoer gisteren de financiële markten dat voor de stabiliteit van de Duitse banken geen gevaar bestaat: van een bankencrisis of liquiditeitscrisis is geen sprake, wel van een `rendementscrisis'. Zij het dat die crisis dit keer niet één bank, zoals in het verleden, maar vrijwel alle grote banken betreft. En dat is, zo beamen financiële deskundigen in de Duitse media, sinds jaren niet meer in Duitsland voorgekomen.

De geruststellende woorden van de topbankiers hadden effect. In Frankfurt stegen vanmorgen, na een overigens zwak begin, de bankenfondsen fors, de koers van Commerzbank zelfs met 10 procent, om op een zeer nerveuze beurs later een groot deel van de koerswinst toch weer in te leveren.

Eerder deze week stapelde het slechte nieuws zich op. Nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's afgelopen dinsdag de kredietwaardigheid van zowel de Bayerische Hypo- und Vereinsbank als de Commerzbank verlaagde, volgde gisteren kredietbeoordelaar Moody's met een verlaging voor Dresdner Bank en voor de schuldpositie van het moederconcern, de verzekeraar Allianz.

Ook de Duitse autoriteiten gooiden olie op de golven en probeerden de nerveus geworden financiële markten gerust te stellen. De liquiditeitspositie van de kredietinstellingen is niet in het geding, de bankensector is ondanks de huidige problemen stabiel, zo verklaarde gisteren een hoge functionaris van de Bundesbank tegenover het Britse persbureau Reuters. Topeconoom Otmar Issing van de Europese Centrale Bank (ECB) bevestigde dat, maar noemde gisteren de toestand bij de Duitse banken wel `dramatisch'.

Volgens een commentaar vandaag van de Frankfurter Allgemeine Zeitung mag Issing niet hardop zeggen wat iedereen intussen weet: ,,Wij hebben een bankencrisis in Duitsland''. De krant vraagt zich af hoe anders de dramatische koersval van de afgelopen tijd uit te leggen is. Om in één adem door aan de ECB te vragen: hoe lang kunt u het zich nog veroorloven het gevaar voor de Duitse banken te negeren?