DAX zegt niet zoveel

Nu het Duitse bedrijfsleven steeds verder wegzakt in de misère, is het geen grote verrassing dat de Frankfurter aandelenbeurs DAX minder goed heeft gepresteerd dan zijn Europese tegenvoeters. Tot nu toe staat de DAX 49 procent lager dan begin dit jaar, vergeleken met een daling van 41 procent van de Parijse CAC-40 en een bescheiden val van 29 procent van de Londense FTSE100.

Maar betekenen deze cijfers ook werkelijk dat beleggers harder over Duitsland hebben geoordeeld dan over andere Europese landen? Ja en nee. Om te beginnen is de DAX gebaseerd op een kleiner aantal noteringen, van slechts dertig bedrijven, waarvan 24 procent bestaat uit banken en verzekeringsmaatschappijen. Dat percentage staat niet alleen in geen enkele verhouding tot hun belang voor de Duitse economie als geheel, maar de financiële sector heeft het dit jaar ook nog eens onevenredig zwaar te verduren gehad.

Dat ligt niet alleen aan zorgen over oninbare vorderingen en de solvabiliteit, maar ook aan de DAX zelf. Verzekeraars en banken zijn verzeild geraakt in een vicieuze cirkel, waarbij dalende beurskoersen bedrijven ertoe dwongen hun aandelenportefeuilles verliesgevend te gelde te maken, zodat hun eigen koers nog verder daalde. Van de aan de DAX genoteerde financiële instellingen boekte MLP dit jaar een beangstigend verlies van 90 procent, gingen Allianz en Commerzbank 70 procent achteruit, en Munich Re en HVB meer dan tweederde. Een bedrijf als MLP, met een beurswaarde van 480 miljoen euro, had zijn notering waarschijnlijk al maanden geleden moeten kwijtraken.

In geval van een kleine index hebben individuele catastrofes een duidelijk negatief effect. Siemens en Deutsche Telekom zijn dit jaar allebei gehalveerd. Samen met de financiële instellingen vertegenwoordigen zij meer dan 40 procent van de beurswaarde van de aan de DAX genoteerde bedrijven. Maar ook als je hen buiten beschouwing laat, heeft de DAX het nog steeds slechter gedaan dan de FTSE. Het is echter lastig vol te houden dat de DAX een goed beeld geeft van Duitslands economische problemen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Paul Raynes