Crisis bij Fiat: 8.100 banen weg

Het Italiaanse Fiat-concern schrapt 8.100 banen en heeft bij de regering de zogenoemde crisisstatus aangevraagd. Een dergelijke status stelt het concern in staat gebruik te maken van een speciaal overheidsfonds voor landurig werklozen.

De onderneming maakte gisteren bekend dat bij de autodivisie met ingang van 1 december 5.000 mensen worden ontslagen. Verder moeten er 600 werknemers weg bij de afdeling onderdelen. In juli 2003 volgen nog eens 2.000 ontslagen. Bovendien worden 500 vacatures die door natuurlijk verloop ontstaan, niet opgevuld.

Fiat, actief op terreinen variërend van uitgeverijen tot spoorwegen, zit in de problemen. De moeilijkheden zitten vooral bij de autodivisie, die sinds 1997 geen winst meer heeft gemaakt. Het concern heeft gisteren crisisberaad gevoerd om uit de problemen te geraken.

Fiat Auto zal verder tot en met 2005 jaarlijks 2,5 miljard euro investeren om steeds binnen vier jaar een nieuw model uit te kunnen brengen.

Om zijn autoverkoop nog meer op te vijzelen, steekt het concern 150 miljoen dollar per jaar in de verbetering van zijn verkoopnetwerk.

De problemen bestaan al langer. In de eerste negen maanden van dit jaar zakte de verkoop van Fiats met 19 procent. Bij de Italiaanse automerken Lancia en Alfa Romeo is de situatie overigens niet veel beter.