Constante stroom mensen bij registers

Het tekenen van condoleanceregisters verloopt in het hele land rustig. In de grote steden is de toestroom van mensen bij de registers constant, er zijn geen wachtrijen. In het Amsterdamse stadhuis hadden gisteravond zo'n vijfhonderd mensen het condoleanceregister getekend.

Naar het speciale informatienummer (0800-3001813) dat Postbus 51 heeft opengesteld, hadden gisteren een kleine vijfduizend mensen gebeld. Bellers stelden vooral vragen over vlaginstructies, de bezorging van bloemen, post en het persoonlijk afscheid nemen.

Het publiek, dat vanaf vandaag tot en met zondag afscheid kan nemen van prins Claus, wordt verzocht geen bloemen mee te nemen in het paleis. De bloemen moeten buiten worden neergelegd. Maandag is de rouwkamer aan de koninklijke familie.

Ongeveer 2.700 politiemensen zullen dinsdag op de been zijn om de uitvaart in goede banen te leiden. Alle korpsen in het land leveren personeel, aldus een woordvoerder van politie Haaglanden, waar zowel Den Haag als Delft onder vallen.

Buitenlandse media staan uitvoerig stil bij de dood van de prins. Zowel de Belgische als Duitse media hebben correspondenten naar Nederland gestuurd. De Vlaamse publieke omroep VRT en de commerciële zender VTM zenden de bijzetting dinsdag met rechtstreekse beelden uit.

Het is nog onzeker of prins Bernhard bij de uitvaart is. De 91-jarige prins heeft regelmatig verklaard dat hij gruwt van begrafenissen en ze zo mogelijk vermijdt. De gezondheidstoestand van prinses Juliana laat het niet toe dat zij de begrafenis bijwoont.

Jos Vermunt is de dirigent tijdens de uitvaartdienst. De organist is Lieuwe Tamminga. Vermunt dirigeert het Residentie Bach Koor en het Residentie Bach orkest.