Cohen berispt wethouder om kritiek op Fuchs

Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft gisteren publiekelijk afstand genomen van de uitspraken van wethouder Dales van Financiën over Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk Museum.

Cohen deed dit tijdens een conferentie van directeuren met als agendapunt de omgangsvormen tussen bestuurders en ambtenaren.

Dales had dinsdagavond in het actualiteitenprogramma Netwerk gezegd dat het voor de ontwikkeling van het Stedelijk Museum beter is als Fuchs zou vertrekken. Cohen vindt dat ambtenaren en bestuurders elkaar niet publiekelijk mogen afvallen. Om die reden onthield hij zich van uitspraken over Fuchs. Cohen is als portefeuillehouder Personeel & Organisatie, de eerste verantwoordelijke over de Stedelijk-directeur. In het vorige college was Dales wethouder P&O.

Het Stedelijk Museum heeft een mediastilte ingelast om alle opties voor de nieuwbouw en/of verhuizing te kunnen bestuderen. Een van die opties is terug te keren naar het eerste, meer bescheiden uitbreidingsplan, van de Portugese architect Alvaro Siza. Plan I, dat dateert uit 1998, voorzag in een witte kubistische villa in de tuin van het Stedelijk aan de kant van het Museumplein. Ondergronds zouden werk- en opslagruimtes een plaats krijgen.

Siza, die bij het vernemen van het niet doorgaan van Plan II tegen deze krant zei: ,,Voor de renovatie moeten ze maar een ander zoeken'', zegt nu van harte bereid te zijn Plan I weer aan te pakken. Hij laat ook nadrukkelijk weten ,,dat hij op niemand boos is''. Op dit moment vergelijkt het bouwmanagement samen met de Nederlandse projectarchitect Marc à Campo de kosten van Siza I en II. Zaterdag vertrekt à Campo naar Porto om met Siza te overleggen.