Burn-outslachtoffer krijgt tachtig mille

De vakcentrale FNV heeft voor het eerst een forse schadevergoeding voor een werknemer met burn-out gekregen. Een 44-jarige vrouw krijgt van de verzekeraar van haar voormalige werkgever 80.000 euro netto uitbetaald. Dat heeft het Bureau Beroepsziekten van de vakcentrale vandaag bekendgemaakt. FNV-medewerker W. van Veelen noemt het een ,,unieke'' zaak, die ,,zeker navolging gaat krijgen''.

De FNV had namens de vrouw circa 150.000 euro geclaimd. De betrokken werkgever heeft volgens Van Veelen de aansprakelijkheid voor de burn-out niet erkend, maar ,,om ervan af te zijn'' toch besloten de schadevergoeding te betalen. De vrouw krijgt het geld bovenop haar WAO-uitkering. De FNV incasseert 11 procent van het bedrag voor gemaakte kosten.

De vrouw werkte op de inkoopafdeling van een groot bedrijf, waarvan de FNV de naam niet bekend wil maken. Volgens de bond was er ,,hard bewijs'' dat de vrouw als gevolg van de hoge werkduk opgebrand raakte. Zo kreeg ze bij ziekte de post opgestuurd die ze moest blijven beantwoorden en maakte ze in sommige maanden meer dan honderd uur overwerk. ,,Ze moest zo walgelijk hard werken dat ze nu nooit meer op haar oude niveau zal komen. Er is bij deze vrouw iets blijvend beschadigd'', aldus Van Veelen.

Het Bureau Beroepsziekten bestaat ruim twee jaar en heeft inmiddels 192 bedrijven aansprakelijk gesteld voor ziekten van werknemers. In veertien zaken zijn schikkingen getroffen. Daarbij ging het om werknemers met RSI, lawaaidoofheid en de schildersziekte OPS. Gemiddeld betrof de schadevergoeding 39.000 euro. De FNV schat dat 20.000 mensen per jaar een beroepsziekte oplopen.

De FNV verwacht dat de verandering van het WAO-stelsel leidt tot veel meer claims van mensen met psychische klachten. Zij komen waarschijnlijk vanaf 2005 veel moeilijker in de WAO en zullen daarom vaker hun inkomstenderving op de werkgever willen verhalen. Omdat ze snel terugvallen naar bijstandsniveau zouden de claims ook groter worden.