Beurzen zoeken naar richting

De Europese effectenbeurzen konden vanmorgen geen richting vinden. De meeste markten openden negatief, maar in de loop van de ochtend leek zich enig herstel af te tekenen. Vooral op het Damrak en in Parijs vonden de belangrijkste graadmeters de weg omhoog. Maar tegen het einde van de ochtend noteerden ook de indexen in Amsterdam en Parijs licht negatief.

Beursanalisten meenden dat het kort vertoonde herstel echter vooral technisch was. Mogelijk zou de Europese Centrale Bank in de loop van de dag weer enig houvast geven aan de richtingloze beurzen.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX, noteerde aan het eind van de ochtend een verliesje van 0,2 procent of 0,31 punten op 290,92.

Handelaren waren niet stuk van het kortstondige technisch herstel. ,,Dat hebben we regelmatig gezien de afgelopen weken. We testen nieuwe grenzen en wanneer we die hebben doorbroken volgt er herstel', aldus een handelaar.

De beurzen hadden ook weinig reden om echt op te veren. De Dow-Jonesindex in New York was gisteravond fors gedaald en ook de Nasdaq-index moest terrein prijsgeven. Gevreesd wordt dat het crisisjaar 1974, toen de beurskoersen ook langdurig kelderden, wordt overtroffen.

Herstel was onder meer te zien bij detailhandelsconcern Ahold. Dat klom in Amsterdam verder met 3,5 procent na de sterke koersdaling van 10 procent eergisteren. Ahold-topman Van der Hoeven gaf aan dat het concern zijn dividend dit jaar haalt en op de belangrijke Amerikaanse markt meer omzet boekt.

In de financiële sector straalde ABN Amro nadat een hoge functionaris had gemeld dat het concern zijn winstprognose voor dit jaar handhaaft. Hetzelfde geldt voor het dividend. Dat duwde het aandeel 2,5 procent omhoog. Aegon en Fortis volgden met respectievelijk 1 en 0,8 procent. ING bleef achter met een verlies van 1,8 procent.

De technologiesector deed het eveneens goed, vooral door meevallende kwartaalcijfers van het Amerikaanse internetportaal Yahoo. Dat bedrijf publiceerde gisteren na sluiting van Wall Street de resultaten.

In Parijs verloor de toonaangevende CAC-index 0,4 procent, terwijl de DAX-index in Frankfurt een verlies moest incasseren van 0,1 procent. De FTSE-index in Londen noteerde een verlies van 1,5 procent.