Argentinië kan zijn schuld niet betalen

De Wereldbank zal voor het eerst in zijn geschiedenis een afgegeven garantie voor een obligatielening moeten nakomen. Deze week heeft de Argentijnse regering de multinationale financiële instelling in Washington laten weten dat zij niet in staat zal zijn tot een betaling van 250 miljoen euro aan haar schuldeisers, waardoor de Wereldbank die verplichting moet overnemen.

Argentinië kan ook een lening van 809 miljoen dollar aan de Wereldbank niet aflossen, wegens de kleine deviezenvoorraad van het in grote financieel-economische moeilijkheden verkerende Zuid-Amerikaanse land.

De Wereldbank zal op 15 oktober tot betaling moeten overgaan, indien de houders van de obligatielening daarom vragen. Argentinië heeft na die datum nog zestig dagen de tijd om de Wereldbank terug te betalen en zo de garantstelling te verzekeren van de andere twee series van de in totaal 1,5 miljard dollar grote obligatielening. De lening heeft dankzij de garantie van de Wereldbank nu nog de waardering AAA van kredietbeoordelaar Standard & Poor's, maar zou zonder borgstelling dalen naar CCC+.

Het naar nieuw geld hongerende Argentinië hoopt op een spoedig akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Eerder deze week lieten Argentijnse regeringsfunctionarissen en vertegenwoordigers van het IMF doorschemeren dat er schot zit in de jongste ronde van onderhandelingen die twee maanden geleden is begonnen. ,,We zijn voor tachtig procent rond met het IMF'', zei president Eduardo Duhaldo dinsdag voor de radio.

Argentinië wil in aanmerking komen voor een nieuw krediet van 15 miljard dollar waarmee het kan voldoen aan allerlei internationale verplichtingen, alsook financiële ademruimte krijgt voor nieuw beleid. Het Zuid-Amerikaanse land heeft een buitenlandse schuld van meer dan 141 miljard dollar.