Al-Qaeda terrorist in Hamburg gearresteerd

De Duitse autoriteiten hebben in Hamburg een Marokkaan gearresteerd op verdenking van logistieke steun aan de cel van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda die de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington heeft uitgevoerd. Dat hebben Duitse federale aanklagers vandaag meegedeeld.

De Marokkaan, Abdelghani Mzoudi (29), onderhield jarenlang nauwe contacten met de leden van de Hamburgse cel, die de leider van de vliegtuigkapers van 11 september, Mohammed Atta, omvatte en nog twee van de piloten die de vier gekaapte vliegtuigen op hun doelen afvlogen. Mzoudi is de tweede die in Duitsland is opgepakt in verband met de aanslagen van 11 september. Eerder werd de eveneens Marokkaanse Munir al-Motassadeq gearresteerd, wiens proces eind deze maand begint. Mzoudi woonde in een Hamburgs appartement samen met Zakariya Essabar en Ramzi Binalshibh, twee andere leden van de cel. Essabar is nog voortvluchtig; Binalshibh is vorige maand in Pakistan gearresteerd en aan de Amerikaanse autoriteiten overgedragen.

De Amerikaanse FBI heeft gisteren gewaarschuwd dat Al-Qaeda mogelijk nieuwe, grote aanslagen tegen Amerikaanse belangen voorbereidt. De FBI maakt dat op uit een reeks verklaringen van Al-Qaedaleiders die de laatste dagen zijn gepubliceerd, samen met eigen informatie over doorgaande samenzweringen van Al-Qaedaleden. Het Arabische satelliettelevisiestation Al-Jazira zond de afgelopen dagen geluidsbanden uit waarop naar zijn zeggen Bin Laden zelf en zijn tweede man Ayman al-Zawahiri te horen waren met dreigementen tegen de VS en andere westerse landen. De FBI heeft geconcludeerd dat de banden echt zijn, hoewel niet met zekerheid valt te zeggen wanneer zij zijn opgenomen – dus of Bin Laden en Zawahiri op dit moment ook in leven zijn. Het vrijgeven van de verklaringen ziet de FBI als groen licht voor Al-Qaedagroepen in de wereld om toe te slaan – hoewel zij erkent niet te weten waar of wanneer.

De Jemenitische autoriteiten hebben vandaag in een wijziging van hun eerdere positie erkend dat de explosie die zondag een gat sloeg in een Franse supertanker voor de Jemenitische kust mogelijk een terroristische aanslag is. Hoewel de kapitein meteen van opzet sprak, sloten de Jemenitische autoriteiten dat tot dusverre volledig uit. ,,Het kan een opzettelijke daad zijn, en wat dat betreft een zorgvuldig beraamde'', aldus een hoge Jemenitische functionaris vanochtend. Franse en Jemenitische onderzoekers proberen op het ogenblik de precieze oorzaak van de ontploffing vast te stellen.

In Koeweit, waar Amerikaanse mariniers dinsdag doelwit waren van een aan Al-Qaeda toegeschreven aanslag, werd gisteren een nieuw incident gemeld waarbij vanuit een auto een wapen op mariniers werd gericht. Er vielen geen slachtoffers. Bij de aanslag van dinsdag werd een marinier gedood. De daders, die zelf ook werden doodgeschoten, werden gisteren als ,,martelaren'' en ,,helden'' door een menigte Koeweiti's begraven.