Aanval met pen op verdachte `Nulde'

De 33-jarige Mike J., verdacht van de moord op de 4-jarige Rowena Rikkers, is in augustus in het huis van bewaring in Doetinchem door een medegedetineerde gestoken met een balpen. J. raakte daardoor lichtgewond. Het openbaar ministerie (OM) in Zutphen, belast met de vervolging van J. en de eveneens verdachte moeder van Rowena, heeft dit vandaag bevestigd.

Volgens een woordvoerster van het OM is J. tegen het hoofd geraakt met de balpen. Van een wapen is geen sprake geweest. J. deed aangifte van het feit. Het OM zal J.'s belager vervolgen op verdenking van een poging tot zware mishandeling. De man staat terecht op 11 december voor de rechtbank in Zutphen, onder meer wegens het steekincident.

Rowena Rikkers stierf vorig jaar augustus als gevolg van stelselmatige mishandeling. Nadat haar stoffelijk overschot geruime tijd in een vrieskist was opgeslagen, zou J. dit vervolgens in stukken hebben gezaagd. Lichaamsdelen van het dode kind werden op verschillende plaatsen in Nederland gevonden, onder meer bij het Veluwsestrand Nulde. Het slachtoffertje werd bekend onder de aanduiding `meisje van Nulde'.

De 26-jarige moeder van het kind, W.R., wordt door justitie beschuldigd van het feit dat zij niets heeft gedaan om de mishandeling van haar dochter te stoppen. R. en haar destijds kersverse vriend J. vluchtten vorig jaar naar Spanje. Nadat de Spaanse politie hen in december had opgepakt, werden zij aan Nederland uitgeleverd.

De rechtszaak tegen R. en J. wordt voorlopig uitgesteld. Op 15 oktober is er een pro-formazitting bij de Zutphense rechtbank. Het uitstel is het gevolg van het feit dat een contraonderzoek naar de psyche van de moeder nog niet is afgerond. Eerder heeft het Pieter Baancentrum, de observatiekliniek van justitie, gerapporteerd over de vrouw.