Wethouder Dales voor vertrek Fuchs

De Amsterdamse wethouder van Financiën Geert Dales heeft gisteren in het actualiteitenprogramma Netwerk gezegd dat Rudi Fuchs maar beter kan vertrekken als directeur van het Stedelijk Museum.

Dales zei dit naar aanleiding van het verzet van Fuchs tegen de door het Amsterdamse gemeentebestuur gewenste verhuizing van het museum naar de Zuidas. De uitbreiding op het Museumplein, zoals door Fuchs bepleit, is door het college van Burgemeester en wethouders te duur bevonden.

Dales zei verder in Netwerk dat Fuchs ,,niet langer de juiste man op de juiste plaats' is. De rol van lobbyist zou hem niet liggen. Fuchs, die in de uitzending werd geconfronteerd met de uitspraak, reageerde geërgerd. ,,Als hij dat heeft gezegd, moet hij dat eerst maar eens in mijn gezicht zeggen.'

Half september besloot het college van B en W van Amsterdam dat de uitbreiding van het Stedelijk, waar dertien jaar over gesproken is, te kostbaar zou worden. Het college wil een deel van de collectie verhuizen naar nieuw museum op de Zuidas en de gereserveerde 57,6 miljoen euro besteden aan renovatie van het huidige pand. Twee weken geleden verklaarden zakelijk directeur Stevijn van Heusden, artistiek directeur Rudi Fuchs en de Amsterdamse wethouder van Cultuur Hannah Belliot, ,,gezamenlijk richting te zullen geven aan de [...] herontwikkeling van het Stedelijk.' De directie is nog wel tegen het opsplitsen van de collectie. Op 4 oktober las de museumstaf een verklaring voor waarin het voorstel voor een filiaal op de Zuidas werd afgekeurd. Die verklaring werd ook door de directie onderschreven. Bij het Stedelijk vindt men het naar verluidt vreemd dat een wethouder op de tv zulke uitspraken doet. Later vandaag volgt een officiële reactie. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft wethouder Dales ,,op persoonlijke titel' gesproken. Dales was onbereikbaar voor commentaar.

Gisteravond werd in het Stedelijk door kunstenaars gedebatteerd over de toekomst van het museum. Fuchs, op de achterste rij, was alleen aanwezig om te luisteren, aldus presentator Paul Witteman. Van de lokale politici mengde alleen VVD-raadslid Nederveen zich in de discussie.