Wat dans allemaal kan zijn

Dansliefhebbers trekken jaarlijks naar Maastricht om zich tijdens de Nederlandse Dansdagen over te geven aan hun passie. De Maastrichtse `dansdagen', op 4, 5 en 6 oktober, waren de start van de Nederlandse Dansweek, die aanstaande zondag wordt afgesloten. In het verslag dat de NPS vanavond uitzendt een selectie van hoogtepunten van dansuitvoeringen uit het afgelopen seizoen. Verder aandacht voor wat dans allemaal kan zijn: kleurrijk, smaakvol en gevarieerd.

Presentatrice Aldith Hunkar onderzoekt, zwervend tussen het Theater a/h Vrijthof, het Derlon theater, het Huis van Bourgondië, de Toneelacademie, Kumulus en het Los theater, wat dans, architectuur en literatuur met elkaar te maken hebben. Daarvoor praat zij met regisseur Sandra Parry, auteur Arthur Japin en drie jonge choreografen, voor wie Japin een verhaal schreef. Ook komt in de uitzending aan de orde hoe je de beste dans voor kinderen maakt, waarnaar jonge choreografen op zoek zijn en de betekenis van de danskritiek.

In de uitzending wordt gedanst door dansgroep Krisztina de Châtel, de Meekers, Het Nationale Ballet, Leine & Roebana, Dance Works Rotterdam en Stichting van de Toekomst.

Later op de avond wordt de tien minuten durende dansfilm Wiped van regisseur/choreograaf Hans Beenhakker uitgezonden die op Dance on Camera Festival in New York City dit jaar werd bekroond met de eerste prijs. Hij begon zijn carrière als danser bij o.a. Pina Bausch en Krisztina de Châtel. Begin 2000 volgde hij een intensieve filmcursus aan de New York Film Academy, waar hij ook zijn eerste dansfilm Come to Tandem maakte.

De film laat zien hoe danseres Regina van Berkel doodmoe de kleedkamer binnenkomt. Ze probeert een choreografie te maken, maar heeft geen inspiratie. Wat ze in zichzelf tegenkomt is soms aangenaam, soms pijnlijk en soms ongrijpbaar. De film verbeeldt een onopgelost spel tussen realiteit en fantasie voor de danseres en danser (Bernd Uwe Marszan) op muziek van Cornelius Borgolte.

De avond van de Nederlandse dans en de dansfilm Wiped, NPS, Ned.3, 20.33-22.00u.& 23.55-0.05u.