Toneelmarathon van twaalf uur in Theater De Appel

Toneelgroep de Appel zal volgend seizoen slechts één toneelstuk maken: het twaalf uur durende Tantalus van John Barton, een tiendelige cyclus met alle verhalen over de Trojaanse oorlog en zijn nasleep.

De Britse regisseur, een van de oprichters van The Royal Shakespeare Company, werkte twintig jaar aan Tantalus. De cyclus is slechts één keer eerder opgevoerd, verdeeld over verschillende dagen, in de Amerikaanse stad Denver (Colorado). Regisseur Aud Greidanus kreeg van Barton toestemming de voorstelling in te korten. Integrale opvoering zou achtenveertig uur kosten. Aan Tantalus doen onder meer de acteurs Geert de Jong, Sacha Bulthuis, Johanna Tersteege en Peter de Graef mee. John Barton maakte eerder de marathonvoorstellingen The Wars of the Roses - waarvoor hij de historische stukken van Shakespeare aaneensmeed - en The Greeks, waarvoor hij hetzelfde deed met Griekse tragedies. The Wars of the Roses inspireerde de Vlaamse schrijver Tom Lanoye tot het schrijven van zijn twaalf uur durende Ten oorlog (1997).

    • Ozne Kunst