Telekom schrapt 50.000 banen

Deutsche Telekom, het grootste telecomconcern van Europa, zal de komende jaren méér arbeidsplaatsen schrappen dan het tot voor kort had aangekondigd. Geen 30.000 maar bijna 50.000 banen zullen er verdwijnen. Dit heeft een woordvoerder van het met massieve schulden beladen telecombedrijf gisteren bevestigd.

Het bericht deze week in Die Welt dat mogelijk 55.000 banen op de tocht staan, betitelt de woordvoerder als ,,het zwartste scenario'. ,,Ga er maar van uit dat het schrappen van 46.000 banen tot eind 2005 realistisch is', aldus de woordvoerder.

Door de bezuinigingen moet de schuld van het telecombedrijf de komende jaren dalen van 64,2 miljard euro tot zo'n 50 miljard euro. Deutsche Telekom had vorig jaar bijna een kwart miljoen mensen in dienst, van wie bijna de helft bij het vaste telefoonnet.

Precies een week geleden, op 2 oktober, zei Deutsche Telekom dat bij T-Com, het vaste net, tot einde 2005 in Duitsland 29.500 banen zullen worden geschrapt. Dat was nodig om de ,,efficiëntie en concurrentiekracht' te verbeteren. Dit aantal is nu verhoogd tot 35.000 in Duitsland en 11.000 banen in het buitenland. Verder zouden bij de dochter T-Systems 3.500 arbeidsplaatsen worden geschrapt.

Het grootste deel van de banen zullen bij het vaste net van Deutsche Telekom verdwijnen. Bij de mobiele-telecomdochter T-Mobile en bij de internetdochter T-Online, waar de afgelopen jaren talrijke nieuwe banen zijn geschapen, zullen volgens de woordvoerder niet op grote schaal banen worden geschrapt. Bij Ben, het Nederlandse dochterbedrijf van T-Mobile, worden helemaal geen banen geschrapt. ,,We hebben op dit moment 50 tot 100 vacatures', aldus de woordvoerder van Ben, waar in totaal 1.600 mensen werken.

Deutsche Telekom, gevestigd in Bonn, verkeert net als de meeste telecombedrijven in Europa in financiële moeilijkheden. De belangrijkste oorzaken zijn reusachtig grote investeringen in UMTS – de jongste generatie mobiel internetten – en kostbare overnames, vooral in de Verenigde Staten. En ook bij Deutsche Telekom is de topman die hiervoor verantwoordelijk was gesneuveld.