Rusland open voor Irak-resolutie

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Ivanov, heeft gisteren gezegd dat Rusland elke nieuwe resolutie van Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor effectievere wapeninspecties in Irak zal steunen. Deze Russische bijstelling vergroot de kans op een diplomatiek akkoord in de Veiligheidsraad, die verdeeld is over de aanpak van Irak.

,,Als voorstellen bedoeld om de effectiviteit van de activiteiten van de internationale inspecteurs in Irak te vergroten naar de VN-Veiligheidsraad worden gebracht, zullen we deze steunen'', zei Ivanov. Tot nu toe hield Rusland eraan vast dat er geen nieuwe resolutie nodig is voor hervatting van de wapeninspecties. Ivanov zei gisteren ook dat ,,vanuit technisch oogpunt'' alles klaar is voor de terugkeer van de VN-wapeninspecteurs naar Bagdad.

Eerder op de dag zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Fedotov dat elke nieuwe VN-resolutie niet het automatisch gebruik van geweld tegen Saddam Hussein moet voorschrijven en geen harde maatregelen moet bevatten, die Irak niet kan accepteren. Een Amerikaanse, door de Britten gesteunde ontwerpresolutie schrijft agressievere wapeninspecties en militaire actie voor als Irak niet meewerkt. Rusland, Frankrijk en China, drie permanente leden van de raad met vetorecht, zijn tegen deze resolutie.

Onderminister Fedotov zei dat Rusland de Franse twee-fasenaanpak met twee resoluties steunt. Frankrijk heeft voorgesteld Irak een kans te geven om mee te werken met de wapeninspecteurs. Als Bagdad dit niet doet, moet dat in Franse ogen leiden tot nieuw beraad in de Veiligheidsraad om maatregelen te overwegen.

Frankrijk verspreidde gisteren bij de VN een nieuw voorstel voor een ontwerpresolutie voor een aangescherpt inspectieregime, maar VN-diplomaten zeiden dat de nieuwe tekst niet ver genoeg gaat om Washington te behagen. Andere diplomaten zeiden dat de tekst dichterbij het Amerikaanse voorstel komt. De Franse premier Jean-Pierre Raffarin kritiseerde gisteren in het Franse parlement ,,de te simpele kijk van een oorlog tussen het kwaad en het goede'' van de Verenigde Staten. Hij noemde tegelijkertijd Saddam Hussein ,,een potentiële bedreiging'' voor de veiligheid in het Midden-Oosten. Raffarin zei dat de internationale gemeenschap alle diplomatieke druk moet gebruiken om Irak tot medewerking met ontwapening te dwingen. Gebruik van geweld is een allerlaatste redmiddel, zei Raffarin.

VN-diplomaten verwachten dat de onderhandelingen over de resolutie nog een onbekend aantal dagen zullen nemen. De Amerikaanse en Franse voorstellen circuleren nog steeds informeel voor onderhandelingen. Wanneer officiële indiening volgt, is niet te zeggen. De VS willen eerst de stemming in het Amerikaanse Congres afwachten over een aparte Congres-resolutie, die gebruik van geweld mogelijk maakt. Die stemming is voorzien voor donderdag.