Reorganisatie P&O Ferries

De Britse rederij P&O Ferries wil reorganiseren. Het is de bedoeling dat de onderdelen Stena Line, European Ferries Portsmouth en North Sea Ferries in het moederbedrijf opgaan. Dat heeft P&O Ferries gisteren bekendgemaakt.

Bij de reorganisatie verdwijnen arbeidsplaatsen, maar hoeveel is nog niet duidelijk. De verwachting is wel dat een deel van het verlies wordt gecompenseerd door personeel op andere plekken onder te brengen, meldde P&O.

Volgens de CNV Bedrijvenbond zullen in Nederland ongeveer twintig werknemers hun baan verliezen. De bond wil met P&O overleggen over de reorganisatie. FNV Bondgenoten is niet vooraf geïnformeerd over de plannen. ,,Misselijk', zei een woordvoerder. Ook deze bond wil met de rederij rond de tafel gaan zitten.

De herstructurering is volgens P&O nodig omdat de drie onderdelen niet goed draaien. De veerdiensten van P&O van Groot-Brittannië naar het vaste land hebben te lijden onder de Kanaaltunnel en de toegenomen concurrentie op de Noordzee.

Verder speelt mee dat de Europese Commissie het belastingvrij winkelen in 1999 heeft afgeschaft. Minder mensen nemen nu de boot om inkopen te gaan doen. Begin dit jaar kocht de Britse rederij het 40-procents belang van Stena Line uit de gezamenlijke onderneming P&O Stena Line.