Prins herdacht door beide Kamers

De Eerste en Tweede Kamer zijn aan het begin van de middag in een `bijzondere verenigde vergadering' bijeengeweest om het overlijden van prins Claus te herdenken. Het was de eerste keer dat de beide Kamers een gezamenlijke rouwbijeenkomst organiseerden na het overlijden van een lid van het koninklijk huis.

Minister-president Balkenende memoreerde dat dit de moeilijkste dagen moeten zijn uit het leven van koningin Beatrix. ,,We weten hoezeer de koningin en de prins een liefdevolle twee-eenheid waren.'' Volgens de premier was Claus een ,,samenbindende kracht in onze samenleving''. ,,Ik geloof dat ik de waarheid geen geweld aandoe als ik zeg: iedereen hield van prins Claus.''

Voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer verwees naar de staatsrechtelijke positie die de prins-gemaal soms belemmerde in zijn vrijheid. Weisglas sprak over Claus als ,,iemand met duidelijke en steeds verder gerijpte ideeën over de taak van de politiek'', die ,,naar buiten toe te vaak moest zwijgen''.

Het stoffelijk overschot van prins Claus is gisteren overgebracht van Paleis Huis ten Bosch naar Paleis Noordeinde. Zijn drie zoons openden daar 's middags een dodenwake. Zij werden afgelost door oud-adjudanten van de koningin. Het eerbetoon wordt nu voortgezet door militairen. Prins Constantijn, die vrijdag jarig 33 wordt, besloot gisteren overigens dat hij geen vlaggen wil op zijn verjaardag. Hij moest daarover een beslissing nemen omdat overheidsinstanties anders voor het dilemma zouden komen te staan: de vlag in top of halfstok.

Het defilé langs de baar is vanmiddag geopend door de voormalige premiers en de ministers van staat. Daarna volgden andere hoge functionarissen. De chapelle ardente, waarin een oranje-blauw kussen opvalt tussen het grijs, zal tot vanavond negen uur open zijn voor de genodigden. Morgenvroeg vanaf negen uur is de rouwkapel open voor het publiek.

Burgemeester Deetman van Den Haag heeft besloten tot het instellen van een noodverordening, die verkeersmaatregelen mogelijk maakt. De straten achter het paleis, waar het publiek zich in rijen kan opstellen voor het defilé, zijn afgesloten. Obstakels, zoals reclameborden en geparkeerde auto's, zijn verwijderd. Aan de Haagse middenstand is gevraagd om tot en met de dag van de uitvaart bij de inrichting van etalages `soberheid en ingetogenheid' te betrachten. Tijdens de uitvaart geldt in Delft wel en in Den Haag geen alcoholverbod. Wel moeten in Den Haag café's en bordelen langs de route de deuren sluiten. Alle basisscholen in Den Haag gaan dinsdag dicht, omdat de rouwstoet de hele stad doorkruist en de gemeente wil voorkomen dat er verkeerschaos onstaat door ouders die hun kinderen naar school willen brengen. De scholen zijn wel open voor kinderen voor wie thuis geen opvang is. Middelbare scholieren moeten gewoon naar school, omdat zij lopend of met de fiets kunnen komen, aldus de gemeente. De gemeente Delft heeft basisscholen alleen geadviseerd dinsdag geen les te geven.