Pleidooi voor goedkoper betalen

Het Platform Detailhandel wil meer inspraak en toezicht op het elektronisch betalingsverkeer in Nederland. Vandaag publiceert het Platform een manifest waarin de wens wordt uitgesproken dat betalen goedkoper wordt en de overheid een actievere rol gaat spelen in het toezicht op het geldverkeer.

De consument rekende vorig jaar ruim vijf miljard keer af aan de kassa's van winkels, waarmee een bedrag van ruim 73 miljard euro was gemoeid. In totaal is de detailhandel ruim 900 miljoen euro kwijt aan het verwerken van die betalingen. Tussen 1998 en 2002 is dat bedrag met 14 procent gestegen. ,,Dat is een reële stijging, boven de inflatie', aldus een woordvoerster van het Platform Detailhandel. Ze voegt eraantoe dat de invoeringskosten van de euro nog niet eens zijn meegerekend. Het leeuwendeel van de transacties wordt contant afgerekend, gevolgd door betalingen met de pinpas.

Per pintransactie betaalt de winkelier een vast tarief aan één bedrijf, Interpay BeaNet, een dochteronderneming van acht Nederlandse banken. Dat heeft het monopolie op elektronisch betalen. De winkelbranche denkt dat het toezicht op Interpay voor verbetering vatbaar is. ,,Wij hebben geen inzicht in de kosten en de opbrengsten. We kunnen dus ook niet zien of de tarieven van Interpay redelijk zijn', zegt de woordvoerster. Verder zou de overheid volgens het Platform meer toezicht moeten houden op de betalingen.

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt toezicht op het contante betalingsverkeer. Dat zou ook bij het elektronisch betalingsverkeer moeten gebeuren. ,,Nu wordt nog in 17 procent van de gevallen elektronisch betaald, en dat aandeel zal in de toekomst stijgen. Dat is volledig in handen van commerciële banken.'

In het Platform Detailhandel zitten MKB (Midden en Klein Bedrijf) en de Raad Nederlandse Detailhandel (de winkelketens). Samen vertegenwoordigen deze organisaties zo'n 93.000 bedrijven.