Niemann pas in herfst 2003 terug op ijs

De Duitse schaatsster Gunda Niemann-Stirnemann start pas in het najaar van 2003 weer in wedstrijden. Dit heeft ze gisteren op een persconferentie in Erfurt bekendgemaakt.

Gunda Niemann wilde aanvankelijk dit seizoen weer beginnen. De 36-jarige Duitse werd in mei moeder van een dochter. De honger naar `goud' is bij de veelvoudig olympisch en wereldkampioene schaatsen nog niet gestild. ,,Ik wil als moeder nog een keer wereldkampioene worden'', zei Niemann gisteren. De comeback laat nog wel even op zich wachten. Ze plant haar terugkeer aan de wereldtop pas in november 2003. Het komende seizoen bindt ze de strijd nog niet aan met haar grootste concurrentes Claudia Pechstein en Anni Friesinger. ,,Het moederschap geeft me veel vreugde. De kleine Victoria vraagt veel van mijn aandacht. Daarom neem ik de tijd om de trainingsarbeid op te voeren.''

Niemann ontbrak afgelopen seizoen wegens haar zwangerschap. Meer dan wat fietstrainingen heeft de schaatsster de afgelopen maanden niet gedaan. Trainingskampen heeft ze links laten liggen. Daarnaast heeft de Duitse weer een seizoen bijgetekend als commentator bij de tv-zender ZDF. ,,Ik ga behoedzaam opbouwen.''

Niemann is veruit de succesvolste schaatster aller tijden. Ze veroverde drie olympische titels en won acht keer de wereldtitel allround. Verder behaalde ze elf wereldtitels op de afstandskampioenschappen en ook nog eens acht keer de Europese allroundtitel. Op haar erelijst prijken honderd zeges in een wereldbekerwedstrijd en zeventien wereldrecords.

Niemann zegt dat ze haar grootste motivatie haalt uit de concurrentie in eigen land, te weten Pechstein en Friesinger: ,,Ik zie uit naar de duels met Claudia en Anni. Die uitdaging lonkt enorm.''

Ook financieel wordt de Duitse niet slechter van een terugkeer naar het langebaanschaatsen. Haar hoofdsponsor heeft het contract tot maart 2004 verlengd. ,,Die beloning is ook een motivatie. Maar dat zijn de vele brieven en emails die ik krijg ook. En als ik op de fiets zit en mensen toeteren vanuit hun auto, dan zet ik een tandje bij. Ik merk dat de mensen oprecht met me meeleven.''