Medicijn van Akzo vertraagd

Akzo Nobel verwacht zijn nieuwe antidepressivum Ariza pas in 2004 op de Amerikaanse markt te brengen. Het Arnhemse bedrijf heeft meer tijd nodig dan verwacht om de vereiste gegevens voor de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bij elkaar te krijgen. Dat maakte het farma- en chemieconcern vanochtend bekend. In reactie daarop daalde de koers van Akzo Nobel met ruim 10 procent naar circa 30 euro.

De heftige reactie van de beurs is volgens analist E. Manting van Rabo Securities een gevolg van ,,een opeenvolging van slecht nieuws en een nerveuze markt'. De AEX-index, waarvan Akzo Nobel deel uitmaakt, staat al weken erg laag. Bovendien meldde het farmacieconcern al eerder problemen met het antidepressivum.

Akzo-dochter Organon wilde Ariza dit jaar op de Amerikaanse markt brengen als een middel tegen algemene depressie. De FDA keurde de aanvraag voor markttoelating afgelopen april echter af. Het Arnhemse bedrijf wil de toepassing van het medicijn nu vernauwen tot `atyische depressie', een specifieke vorm waaraan 30 procent van alle depressiepatiënten lijdt. Maar de extra tests die de FDA daarvoor nodig acht, nemen meer tijd in beslag dan verwacht. Een nieuwe aanvraag voor markttoelating komt op zijn vroegst in het derde kwartaal van 2003.

Volgens analist Manting kan de positie van Akzo op de Amerikaanse markt voor antidepressiva onder druk komen. Met het antidepressivum Remeron, dat vorig jaar in de VS een omzet haalde van 500 miljoen euro, is die positie nu nog goed. Maar Remeron verliest waarschijnlijk begin volgend jaar zijn patent.