Licht herstel Ahold na koersval

Het aandeel Ahold heeft zich vanochtend, na de forse koersdaling van gisteren, weer enigszins hersteld. Beleggers waren verontrust geraakt over een mogelijk verplichte overname van een belang in Aholds Scandinavische partner ICA, hetgeen het detailhandelsconcern gezien de financiële situatie slecht kan uitkomen. Het koersverlies van 9,6 procent werd vanochtend deels gecompenseerd door een stijging van 3,5 procent tot 10,68 euro.

Een negatief oordeel van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley over Ahold leek vanochtend geen grote gevolgen voor de koers te hebben. De bank vreest dat het dividend over dit jaar niet betaald zal kunnen worden uit de winst. De winstdeling, die Morgan Stanley op 0,65 euro schat, zou daarom uit de schuld moeten worden gefinancierd.

De onrust over ICA was gisteren het gevolg van vragen van bankanalisten over de overnameconstructie. Ahold bezit sinds april 2000 50 procent van de aandelen in de joint venture ICA Ahold, de aangesloten winkeliers 30 procent en de familie Hagen de resterende 20 procent. Gisteren maakte Ahold op vragen van analisten duidelijk dat alle partners vanaf april 2004 volgens afspraak het recht hebben hun aandelen te verkopen.

Wanneer de winkeliers of de familie Hagen dat willen, kan Ahold gedwongen worden de aandelen over te nemen tegen een door een onafhankelijke partij vastgestelde prijs. Dat bedrag kan oplopen tot ruwweg 2 à 2,5 miljard euro, omdat voor goede supermarktconcerns meestal 60 tot 80 procent van de jaaromzet van het bedrijf wordt betaald. Sommige analisten vinden die overnamesom hoog, omdat Ahold veel schulden heeft.

Een woordvoerder van Ahold zei dat het nog onzeker is wat de beide partners in ICA Ahold over anderhalf jaar doen. Wel zei hij het zeker niet uit te sluiten dat Ahold in 2004 aandelen zal overnemen: ,,In zijn algemeenheid willen we ons belang in joint-ventures vergroten als de mogelijkheid zich voordoet.'' ICA is een van de meest winstgevende onderdelen van Ahold met 2.946 winkels (voornamelijk super- en hypermarkten) in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Estland, Letland en Litouwen.

Gisteren verklaarde Ahold al dat er geen sprake is van nieuw beleid. De clausule stond in 2000 al in het prospectus vermeld. ,,Uit de financiële hoek kwamen maandag en dinsdag hierover vragen. Kennelijk was er enige discussie'', aldus een woordvoerster.

Al eerder ontstond onrust onder beleggers van Ahold. Toen ging het over de jaarcijfers over 2001. Volgens Amerikaanse boekhoudregels vielen die veel lager uit dan volgens de Nederlandse. Het aandeel ging destijds in twee dagen 10 procent naar beneden. Ook bleek het supermarktconcern kleine overnames mee te tellen in het cijfer voor autonome groei. Ahold-topman C. Van der Hoeven erkende daarop dat het concern tekort was geschoten in zijn informatievoorziening.