Gelijk oversteken

Oktober 2007. Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten bespreken in het diepste geheim de voorwaarden. Hoeveel Amerikaanse militairen is een Nederlandse bestuursvoorzitter waard? Of kunnen we Gerard Kleisterlee en Rijkman Groenink samen ruilen voor slechts één G.I. Joe?

Actuele vragen. De Amerikanen lopen te hoop tegen het Internationale Strafhof: ze zijn als de dood dat eigen staatsburgers in Den Haag worden vastgezet zodra die verdacht worden van oorlogsmisdaden buiten de Verenigde Staten.

Met het meest recente conflict tussen Eurocommissaris Frits Bolkestein en voorzitter Harvey Pitt van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC laat ook Europa zien dat het zijn eigen burgers niet zomaar wil uitleveren. De Sarbanes-Oxley-wet die onlangs in de VS is aangenomen heeft immers ook consequenties voor buitenlandse bestuursvoorzitters: wanneer onregelmatigheden worden ontdekt in de boekhouding van bijvoorbeeld Philips en ABN Amro zijn Kleisterlee en Groenink het haasje als zij getekend hebben voor de resultaten.

President Bush en commissaris Bolkestein lijken elkaar te hebben gevonden. Bolkestein zegt nu wat Bush zei: dit heeft ,,onwenselijke extraterritoriale gevolgen''. Wie tekent voor de juistheid van de cijfers kan in de cel belanden, wie niet tekent wordt door beleggers niet meer vertrouwd. Met alle gevolgen voor de beurskoers.

Het wantrouwen van Bolkestein wordt door heel wat niet-Amerikaanse bedrijven gedeeld. Niet alleen is er de dreiging van gevangenisstraf voor de topman, de nieuwe wetgeving zou ook tot veel extra papierwerk leiden. En dat geldt voor 1.300 niet-Amerikaanse bedrijven die wel op Wall Street staan genoteerd, maar zich natuurlijk ook moeten houden aan de nationale regels. De Britse regering heeft zich inmiddels zelfs tegen de onvermijdelijke bureaucratie gekeerd.

Bolkestein en Pitt ontmoeten elkaar vandaag in Brussel. De uitgangspositie van de Amerikaan is allerminst benijdenswaardig. In zijn eigen land wordt geschreeuwd om keiharde maatregelen nu heel wat managers met hun hand in de kas zijn aangetroffen. Voor buitenlandse bedrijven kan geen uitzondering worden gemaakt, want het gaat om het belang van de Amerikaanse belegger.

Nederlandse bedrijven hebben tot nu toe in meerderheid positief gereageerd op de niewe regels. Groenink van ABN Amro en Kist van ING hebben al zonder omwegen gezegd te zullen tekenen. En waarom ook niet, als er niets te verbergenis? Ondernemers die wel iets te vrezen hebben moeten maar hopen op een uitwisselingsprogramma tussen de SEC en het Internationale Strafhof.

    • Erik van der Walle