Feyenoord dreigt met boycot van wedstrijd Vitesse

Feyenoord dreigt met een boycot van de wedstrijd in de eredivisie tegen Vitesse als de club niet meer supporters mee mag nemen dan de negenhonderd die de Arnhemmers toestaan. Feyenoord eist dat er twaalfhonderd Rotterdamse toeschouwers worden toegelaten, een aantal dat door de landelijke voetbalbond is voorgeschreven. Feyenoord wil echter wel eerst weten wat de sancties van de KNVB zijn als het de uitwedstrijd op 19 oktober niet speelt.

Van de `lokale driehoek'in Arnhem (burgemeester, politie, openbaar ministerie) mag Feyenoord de voorgeschreven twaalfhonderd toeschouwers wel meebrengen als de wedstrijd bij daglicht zou worden gespeeld, anders mogen er dat maar negenhonderd zijn.

Dit was reden voor Vitesse om de wedstrijd alsnog om 16.30 uur te laten beginnen. De supportersvereniging van Vitesse en de overkoepelende supportersorganisatie SOVS waren het echter niet met dat tijdstip eens. Inmiddels staat de wedstrijd weer om 19.30 uur geprogrammeerd.

Voorzitter Jorien van den Herik van Feyenoord heeft per brief de vooetbalbond gevraagd welk standpunt zij zal innemen en welke maatregelen zij neemt nu Feyenoord overweegt om op 19 oktober de uitwedstrijd bij Vitesse niet te spelen. Van Herik is het oneens met de lokale driehoek van Arnhem die slechts negenhonderd supporters van de Rotterdamse club toe wil laten, terwijl Vitesse volgens hem door de KNVB verplicht is om de voorgeschreven twaalfhonderd plaatsen in het bezoekersvak vrij te geven.

In zijn brief doet de Rotterdamse voorzitter een dringend beroep op de KNVB om Vitesse te dwingen het voorgeschreven aantal supporters in het het Gelredome wordt toe te laten. Hij wil bovendien dat de fans het duel via vrij vervoer kunnen bezoeken.

Supporters van Feyenoord mogen het duel ook niet via vrij vervoer bezoeken. Negenhonderd van hen mogen met een verplichte buscombi naar Arnhem reizen. ,,De afgelopen tijd hebben diverse partijen getracht de lokale driehoek van Arnhem op andere gedachten te krijgen'', aldus Van den Herik. ,,Niet alleen de KNVB, maar ook de SOVS heeft haar standpunt duidelijk kenbaar gemaakt. Zelfs de politie in Rotterdam heeft met de politie in Arnhem contact gezocht en aangegeven dat twaalfhonderd supporters met vrij vervoer mogelijk moet zijn. Daarna heeft Feyenoord ook voortdurend getracht om tot een compromis te komen: negenhonderd supporters met vrij vervoer of twaalfhonderd fans met verplichte buscombi. Nota bene worden verzoeken van onze kant om telefonisch te overleggen tot op heden niet gehonoreerd.''

De KNVB had het schrijven van Van den Herik nog niet ontvangen. De voetbalbond wilde daarom nog niet reageren. ,,En als we naar buiten treden, vertellen we natuurlijk eerst aan Feyenoord wat ons standpunt is'', aldus een woordvoerder van de voetbalbond.