Een stikgezellig gekkenhuis

Gekken zijn in films nooit zomaar gekken. Het zijn vaak net gewone mensen. Soms zijn het net kinderen. In Loenatik, de moevie smeert een van de hoofdgekken zich tijdens een zonnebad niet in met zonnebrandcrème maar met chocoladevla. Dit soort opzichtig `kinderlijke' logica is meestal gruwelijk vervelend, maar in Loenatik, de Moevie is het gelukt er iets aardigs mee te doen. Ik moest om die chocoladevla wel lachen.

Loenatik, de Moevie is een uitvloeisel van Loenatik, de jeugdserie, die door de VPRO drie seizoenen met succes is uitgezonden. De vijf gekken moeten in de film hun geliefde gekkenhuis Zonnedael, waarin de serie zich afspeelde, verlaten en komen terecht in een inrichting waar het heel wat minder gemoedelijk toegaat. Fats mag bijvoorbeeld niet meer de gehaktballetjes van de andere gekken opeten. Zonnebaden met chocoladevla is er ook niet meer bij. De gekken ontsnappen uit dit nieuwe onderkomen en proberen allemaal de weg terug naar Zonnedael te vinden. Ze trekken de wijde wereld in om naar huis te gaan. Alleen in het gekkenhuis is het gezellig, verstikkend gezellig.

Bij de avonturen die de gekken onderweg beleven, is gebruik gemaakt van de ruimere mogelijkheden die film biedt, zoals dat heet, of die van een film verwacht worden. De gekken rijden niet alleen met een koets en andere vervoermiddelen door Nederland, er komt er ook een aan een parachute naar beneden. Het tempo van de film is desondanks aangenaam traag.

De gekken die het meest de aandacht trekken zijn mevrouw de Haas, zij van de chocoladevla, en majoor Breederoo, een rol van Martin van Waardenberg, die samen met Karen van Holst Pellekaan het scenario schreef (Van Holst Pellekaan speelt ook Bep Brul). Zij beleven zowaar een ontroerende liefdesgeschiedenis.

Loenatik, de Moevie ging op het Nederlands Film Festival in première en won daar vrijdag de publieksprijs. Ik kan me voorstellen dat een kind als het na het zien van deze film gevraagd wordt wat het worden wil in plaats van ballerina `gek' antwoordt. Brrr.

Loenatik, de Moevie. Regie: Bobby Eerhart. Met: Martin van Waardenberg, Karen van Holst Pellekaan, Dick van den Toorn, Judith Bovenberg, John Buijsman, Jacqueline Blom, Walter Crommelin, Gijs Scholten van Aschat. In 46 bioscopen

    • Bianca Stigter